Znanstvene čarolije u produženom boravku


U petak, 30.11. u produženom boravku kod učiteljice Katarine Furdić učenici su imali priliku samostalno izvesti nekoliko atraktivnih pokusa, naučiti ponešto o gustoći tvari te se pritom odlično zabaviti!

Znanstvene čarolije u školu je pozvala učiteljica prirode i biologije Ana Marija Matić (ujedno i bivša „znanstvena čarobnica“) te je provela radionicu s učenicima. Znanstvene čarolije su volonterski projekt Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među djecom predškolske i školske dobi.

Projekt je u akademskoj godini 2010./2011. nagrađen posebnom Rektorovom nagradom za područje prirodnih znanosti. Zbog okolnosti s trenutnom pandemijom, studenti („znanstveni čarobnjaci“) nisu mogli osobno posjetiti školu, te je radionica provedena online putem platforme Teams. Studentica kemije Ema Hošnjak učenicima je na atraktivan način uz profesora Baltazara objasnila čime se bave znanstvenici, gdje izvode svoje pokuse te čemu služi kuta!

Studentica je učenicima davala upute kako provesti pokus te ih istovremeno i sama izvodila. Učenici su radili u tri grupe te je svaka grupa izvela sva tri pokusa uz asistenciju učiteljica Katarine i Ana Marije. Pokusi „Lava lampa“, „Vulkan“ i „Balon na boci“ u učenicima su izazvali veliko oduševljenje popraćeno skakanjem, vikanjem i velikim osmjesima.

 Učenici su na radionici naučili kako se pravilno rukuje jednostavnim laboratorijskim priborom (bočicom s kapalicom), gdje rade kemičari, je li gušće ulje ili voda te trik kako napuhati rođendanske balone bez da se umorimo!

Učenici i učiteljice se vesele novim suradnjama sa Znanstvenim čarolijama!

Ana Marija Matić, nastavnica prirode, biologije i kemije