Živim život bez nasilja

 

Gosti i članovi Povjerenstva za odabir najboljih likovnih i literarnih radova bili su predstavnici Policijske uprave: glasnogovornik PU Josip Štajdohar  i policijski službenik za preventivu Dražen Huzjak; županijska koordinatorica projekta Svjetlana Carić; viša kustosica Gradskog muzeja Virovitica Jasmina Jurković Petras; voditeljica dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Mirjana Kotromanović te naša učiteljica razredne nastave Kornelija Šarić.

Program je vodila učenica 7.b  razreda Ana Lanšćak. Prvi dio programa sastojao se od čitanja literarnih tekstova na temu Živim život bez nasilja. Svi učenici sedmih razreda bili su pozvani pisati radove  na tu temu. Između  brojnih radova u užu konkurenciju je ušlo osam najboljih radova koje su prezentirali učenici 7. b razreda Enio Kirin i Franjo Vrekalić.

Autori osam odabranih radova su Josip Fosić , Babraba Hegediš, Anja Strusa, Ana Lanšćak, Lucija Volenik, Mirna Turčinović, Leo Vukoje i Mihael Grgurević. U nastavku programa učenici sedmih razreda ukratko su predstavili četiri tematska plakata koje su izrađivali s učiteljicom likovne kulture Ankicom Fijalom.

Nakon uvodnog dijela gdje smo čuli na koji način naši sedmaši razmišljaju o nasilju otvorena je rasprava na tu temu. Raspravu je vodila psihologinja škole Sanja Milković Šipek tražeći od učenika da promišljaju o nasilju kroz dane primjere. Psihologinja je učenicima prezentirala različite vrste sukoba koji se događaju na hodnicima naše škole a znaju prerasti u nasilje. Učenici su komentirali sukobe,  iznosili svoje dojmove  i davali rješenja problemskih situacija. U cijeloj raspravi aktivno su sudjelovali i naši gosti te svojim iskustvima i znanjem  pomagali učenicima doći do prikladnog rješenja problema.

Naši gosti su na kraju programa dali svoj osvrt na učeničke radove. Pozitivne komentare zaslužili su svi radovi no posebno se istaknuo plakat koji izrađivali učenici 7.c razreda. Učenice Ena Fučkar, Nensi Jović i Klaudia Deskar istaknule su se svojim likovnim umijećima te je njihov rad predložen da predstavlja našu školu na državnoj razini za odabir najboljeg likovnog izričaja u sklopu projekta.

Od literarnih radova izdvojena su tri najbolja rada. Autori najboljih radova su Leo Vukoje 7.d, Mirna Turčinović 7.d i Mihael Grgurević 7.c. Rad Mihaela Grgurevića  kao najbolji literarni rad naše škole odlazi zajedno s likovnim plakatom na državno natjecanje.

Hvala svim učenicima i nastavnicima koji su sudjelovali u projektu.

Hvala pedagoginji i knjižničarkama na organizacijskoj podršci.