Završen još jedan projekt „Naša mala knjižnica“

Šest slikovnica čeka svoje čitatelje

Međunarodni projekt poticanja čitanja „Naša mala knjižnica“ koji za hrvatske škole i vrtiće organizira nakladnička kuća „Ibis grafika“ provodi se u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica već treću godinu zaredom. Koordinatorica je školska knjižničarka Vesna Zvečić, a školske ga godine 2021./2022. provodi u suradnji s učiteljicom Kornelijom Šarić i školskom knjižničarkom Martom Sabolić. Ove je godine u projektu sudjelovalo sedamnaest učenika 1.c razreda. Tijekom školske godine pročitano je svih šest knjiga, rješavali su se zadaci u kreativnim knjižicama, izrađivali nagradni zadaci i još puno, puno toga.

Upoznavanje s kreativnim knjižicama

Na prvom susretu u školskoj knjižnici učenicima je ukratko predstavljen projekt, slikovnice uključene u projekt i aktivnosti koje će se provoditi. Pročitana je slikovnica „Baubauk“ Vilije Kvieskaite i ukratko predstavljena Litva, zemlja iz koje spisateljica dolazi. Razgovaralo se o strahovima, promjenama u prirodi u jesen (biljke, životinje…), crtalo se, a izrađen je i nagradni zadatak – učenici su od prirodnih materijala izradili vlastitu šumu! Sa svojim su roditeljima izradili nekoliko kućica za ptice koje su izložene u školskom dvorištu na brezi ispred njihovog razreda.

Nagradni zadatak uz slikovnicu “Baubauk”
Postavljanje kućica za ptice u školskom dvorištu

Druga knjiga koja se čitala bila je „Moja baka ne zna tko sam“ hrvatske spisateljice Ive Bezinović-Haydon. Ovaj susret u školskoj knjižnici povezan je s blagdanom Svih svetih i sjećanje na sve naše drage preminule pretke. Učenici su igrali igru pamćenja, slagali tangrame i vježbali svoje tijelo uz zadatak „Veseli brojevi“. Kod kuće su razgovarali sa svojim bakama i djedovima i saznali kako su se oni igrali kad su bili mali. Nakon toga i sami su se okušali u tim igrama. U školi su jedni drugima predstavljali stare igre, a zatim su kao nagradni zadatak na panou izložili svoje uratke.

Nagradni zadatak uz slikovnicu “Moja baka ne zna tko sam”
Vježbamo svoje umove slaganjem tangrama

Sljedeća se čitala knjiga „Uho“ estonske spisateljice i ilustratorice Piret Raud. Rješavali su zadatke iz Kreativne knjižice, a svima se najviše svidio zvučni memory tijekom kojeg su morali tražiti parove među kutijicama punjenima različitim materijalima samo na osnovu zvukova.

Zvučni memory
Igra pokvarenog telefona

Učenicima  je predstavljeno Uho, knjižni junak koji će posjećivati njihove domove, a oni će u posebnu bilježnicu crtati i zapisivati što je doživjelo s njima. Narednih tjedana Uho je uistinu obišlo sve domove učenika, a po povratku u školsku knjižnicu ispričalo je što je sve čulo i doživjelo s našim učenicima. Učenici su svojim prijateljima čitali bilješke i pokazivali crteže iz bilježnice.

Uho – knjižni junak koji je posjećivao domove naših učenika

Četvrta je knjiga obrađena u veljači, u doba poklada, krafni i karnevala. Bila je to „Pekarica Margot“ slovenskog pisca Petera Svetine. Ovaj je susret u školskoj knjižnici svakako bio najveseliji i najšareniji od svih. I učenici i knjižničarka pojavili su se maskirani. Na početku sata pročitano je pismo pisca Petera Svetine koje je poslao svim učenicima uključenima u projekt. Priča o neobičnoj pekarici i slikaru te njihovoj ljubavi učenicima se jako svidjela pa su s lakoćom rješavali zadatke u kreativnim knjižicama. Nakon susreta u knjižnici učenici su se zaputili u školski restoran u kojemu su se osladili sočnim krafnama punjenima čokoladom.

Pismo pisca Petera Svetine
Čitanje pod maskama
Male maškare

Tijekom ožujka obrađena je slikovnica „Vera i Srećkomeđubuhama“ hrvatske spisateljice Davorke Premec. Djevojčica Vera učenicima je jako dobro poznata jer su je upoznali još u rujnu tijekom svog prvog susreta sa školskom knjižnicom  i knjižničarkom slušajući slikovnicu „Vera među knjigama“. U prvoj je priči Vera upoznavala knjižnicu, a u drugoj se silno trudila nagovoriti mamu da joj dopusti imati kućnog ljubimca. Učenici su razgovarali o svojim kućnim ljubimcima, pričali zanimljive dogodovštine koje su s njima doživjeli. Zaključili su da su kućni ljubimci velika radost, ali i velika odgovornost jer se o njima moraju neprestano brinuti.

Knjižničarka čita priču “Vera i Srećkomeđubuhama”
Igra domaće – divlje životinje (dan – noć)

Posljednja knjiga koja je pročitana u ovogodišnjem projektu je „Mjesec i ja“ slovenske spisateljice i ilustratorice Andreje Peklar. Na prvom nastavnom satu tijekom susreta u knjižnici učenici su naučili puno zanimljivosti o Mjesecu, njegovim mijenama i utjecaju na naš planet, a tijekom drugog su izrađivali nagradni zadatak – poster koji prikazuje pogled iz svemira na Zemlju i Mjesec. Jako su se zabavili i puno toga naučili.

Izrađivanje plakata
Nagradni zadatak uz slikovnicu “Mjesec i ja”

Krajem nastavne godine u školskoj je knjižnici održan još jedan susret na kojemu su predstavljeni svi učenički radovi  i fotografije nastali tijekom cijele školske godine, koliko je trajao projekt trajao. Na kraju susreta učenicima su podijeljene zahvalnice za sudjelovanje.

Podjela zahvalnica

Učenici su projekt „Naša mala knjižnica“ ocijenili čistom peticom. Priče u slikovnicama svima su im bile jako zanimljive, a zadaci koje su radili jako zabavni i poučni. Rekli su da žele čitati još knjiga i sudjelovati u sličnim aktivnostima.

V. Z.