…Vukovaru, nikada u životu zaboraviti neću za tebe upaliti svijeću…

Dana 17.11.2020. korisnici poludnevnog boravka u OŠ Ivane Brlić Mažuranić obilježili su dan sjećanja na Vukovar. Učenici su crtali vukovarski vodotoranj, a kasnije su zapalili lampion ispred škole za sve civile i branitelje koji su dali svoj život za našu domovinu u obrani herojskog grada Vukovara. 

 I učenici 2.a razreda obillježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Vukovara. Na satu likovne kulture izradilii su hrvatske zastave. Pogledali su edukativni film o padu i opsadi grada Vukovara. Neki su prvi puta vidjeli kako je izgledao Vukovar za vrijeme okupacije. U njihovim očima mogla se očitati tuga. 

    U čast svim žrtvama donijeli su lampione koje su upalili i složili u oblik srca s nadom i vjerom da se tako nešto nikada neće ponoviti.

Što reći o ovoj tragediji??? Valja se samo nadovezati na riječi  američkog časnika koji je Alenki Mirković – Nađ  (novinarki  radija Vukovar uz Sinišu Glavaševića) i i nekolicini drugih hrvatskih ratnika jednom prigodom izgovorio: »Vi ste izgubljena generacija. Vi ste obavili svoje, stvorili ste državu. Sve što sada radite ne radite za sebe već za svoju djecu i unuke. Nije lako, ali pomirite se s tim.« Sve je to lako reći, nije i prihvatiti.

Zato smo mi koji danas uživamo slobodu dužni svakodnevno zahvaljivati svojim roditeljima, djedovima, bakama, što su nam omogućili život ovakav kakav danas imamo, što su dali sebe, svoju mladost za mir i blagostanje koje danas posjedujemo. Razmislimo o svemu, pričajmo o ovome svima, jer narod koji ne poznaje svoju prošlost morat će ju ponoviti,  a to najmanje želimo.

„A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.“ (Siniša Glavašević, Priča o gradu)


Učenici i učitelji IBM