Vrijeme je adventa

Zapalili smo prvu svijeću

Došašće je trostruka priprema: priprema za Isusov rođendan, priprema za Isusov dolazak u naša srca i priprema za Isusov ponovni dolazak. Isus nam poručuje iz evanđelja na prvu nedjelju došašća: Bdijte jer ne znate ni dana i časa kad ću ponovno doći. Ne znamo kada će Isus ponovno doći, ali tome se nadamo. Prva svijeća adventa još se naziva i svijeća nade. Nada nije pasivna ona pokreće čovjeka iz dosade, pokreće na aktivnu pripremu za Isusov dolazak. Spremamo našu kuću, naš duhovni stan, našu nutrinu i radosni dočekujemo Božić. Isus kaže bdijte i molite: molite za sebe, druge, molite za oprost. Što znači moliti: ne znači izgovarati duge molitve, molitva nije automat koji mi ispunjava želje već dopustiti da mi Bog progovori. Zastanite i dopustite u ovom prvom tjednu adventa da vam Bog progovori.

Kroz prozor željno gledam, nešto i nekoga čekam stihovi su pjesme koju nam je kazivao Emanuel Malečić. Nakon recitacije učenik Petar Košić zapalio je prvu adventsku svijeću.

Kristina Černoga

PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE

Dana 9.12. 2019. u sklopu priprave za Božić, učenici prijepodnevne – predmetne  smjene sudjelovali su u još jednoj adventskoj aktivnosti a to je paljenje svijeće na adventskom vijencu. Zajedno sa svojim vjeroučiteljima i nastavnicima svakog ponedjeljka u došašću pod odmorom učenici prirede kratki  program, koji se sastoji od prigodnih recitacija, meditativnog nagovora i  uz zajedničku molitvu zapele svijeću.  Ovog ponedjeljka ta čast pripala je učenicima 6. d. razreda. Učenik Marko Jurić pročitao je recitaciju :“ Susret u Božiću.“ Svijeću je zapalio učenik Marin Hajmaši. Na ovaj način pripremamo se za dolazak Mesije, pa kao što i pjesnik kaže i mi se veselimo jer „ U njemu se nebo primaknulo. U ljudima nada procvjetala. I sve novo s njime započinje“.

Marjan Ostrogonac