Uz Godinu čitanja: “Reklamiranje” knjiga na satu lektire

Čitanje je jako, jako važno – širi nam vidike, opću kulturu, maštu, koncentraciju, vokabular… i još puno toga. Vlada Republike Hrvatske je 2021. godinu proglasila Godinom čitanja u Hrvatskoj. Obilježavanju ove značajne godine priključuju se škole, knjižnice, brojne udruge i sve institucije koje se bave djecom i mladima.

U našoj se školi provode brojne aktivnosti poticanja čitanja. Učitelji razredne nastave, učitelji hrvatskoga jezika i školske knjižničarke pokušavaju našim učenicima prenijeti ljubav prema pisanoj riječi. Lektirna djela često se obrađuju na zabavan način na satima Hrvatskoga jezika, a u školskoj se knjižnici provode različiti projekti, radionice, pričaonice, susreti s piscima, kvizovi i natjecanja na temu čitanja. Jako velika potpora u svemu tome je naš ravnatelj koji je uvijek spreman u skladu s financijskim mogućnostima omogućiti kupnju novih, učenicima bliskih naslova knjiga koje bogate naš knjižnični fond. Tijekom ove značajne godine organizirat će se još više aktivnosti koje promiču čitanje.

Na satu Hrvatskoga jezika 4.c razreda održano je predstavljanje pročitanih knjiga. To su knjige iz školske knjižnice koje koje su učenici sami odabrali među brojnim naslovima primjerenim njihovom uzrastu. Učenici su smislili “reklamu” uz pomoć koje su navodili svoje prijatelje da pročitaju knjigu koju su predstavljali. Stvarno su se potrudili i pripremili za izlaganje. Na različite su načine svoje slušatelje uvjeravali da trebaju pročitati knjigu koju su izlagali. Netko je pripovijedao o knjizi koju je pročitao, neki su knjigu predstavljali uz pomoć plakata, a neki su čak izradili lutkice i odglumili prizor iz pročitane knjige. Bilo je jako zanimljivo i poučno i očekujemo još ovakvih sati lektire.

Sve predstavljene knjige dostupne su na policama školske knjižnice i čekaju svoje buduće čitatelje.

V. Z.