Upoznajmo našu županiju

U sklopu projekta Moja županija učenici trećih razreda matične i područnih škola krenuli su na terensku nastavu. Nakon što su stekli potrebna teorijska znanja bilo je vrijeme da naučeno vide u stvarnosti, te na taj način preispitaju i dopune svoje znanje.

Prvo su posjetili zgradu Županije u kojoj su ih dočekali gospodin Dalibor Per i pročelnica Ureda župana Virovitičko-podravske županije Jasna Abramović. Uveli su ih u vijećnicu u kojoj članovi vijeća jedanput u tri mjeseca održavaju sastanke. Učenici su bili fascinirani izgledom i opremljenošću vijećnice. Pročelnica ih je, uz pomoć prezentacije,  upoznala sa najvažnijim karakteristikama Virovitičko-podravske županije. Nakon toga pokazala im je dva promotivna, turistička, dokumentarna filma kroz koje su se učenici upoznali sa kulturno-povijesnim, turističkim i ostalim znamenitostima županije.

županijažupanija

Potom ih je, u svom uredu, primio župan gospodin  Tomislav Tolušić. Kratko je porazgovarao s učenicima te se slikao s njima za uspomenu.

Učenici su krenuli dalje. Sljedeća destinacija bila je Gradski muzej u dvorcu grofa Pejačevića. Tamo ih je kustosica muzeja upoznala sa četiri stalne zbirke muzeja: arheološkom, kulturno-povijesnom, likovnom i etnografskom. Vidjeli su brojne predmete i slike koje su im dočarale život u prošlosti. Na kraju su pogledali izloške iz domovinskog rata poput uniforme hrvatskog i srpskog vojnika, metke, bombe itd. koje su izložene kao podsjetnik na obrambeni rat i sve one koji su dali svoj život za domovinu.

županijažupanija

Crkva svetoga Roka bila je posljednje što su posjetili. Dočekao ih je pater Matej. Uveo ih je u čudesan svijet crkvenog muzeja koji skriva brojne predmete iz prošlosti crkve. Našlo se tamo pokala, kipova, odjeće, slika, starih knjiga-inkunabula itd.

županijažupanija

Puni dojmova, uz prve pahulje snijega, krenuli su kući.

Učiteljica Ivana Ternjej Stanivuković