“Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren”: o Einsteinu u školskoj knjižnici

Veliki fizičar Albert Einstein, rođen  1879. godine u njemačkom gradu Ulmu, svijetu je naviše poznat po teoriji relativnosti, iako je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za objašnjenje fotoelektričnog efekta. No, još se mnogo toga nalazi u Einsteinovoj znanstvenoj biografiji pa ne začuđuje što je danas u razgovornom jeziku „Einstein“ često sinonim za vrlo pametna čovjeka. Tijekom Drugog svjetskog rata Einstein odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje i umire 18. travnja 1955.

DSC01341

 

Kako bi se povodom šezdesete obljetnice od njegove smrti prisjetili postignuća ovog velikog znanstvenika i entuzijasta, učenici osmoga razreda sudjelovali su u kratkom kvizu koji se 20. travnja održao u školskoj knjižnici. Kvizu je prethodilo gledanje dokumentarnog filma koji prati Einsteinov život i, posredno, živote njegovih najbližih suputnika, prije svega njegove prve supruge Mileve Marić. Učenici su tijekom gledanja filma vodili bilješke koje su mogli koristiti tijekom rješavanja kviza, a oni marljiviji prethodno su pročitali i Einsteinovu biografiju na plakatu izloženom u školskom holu (za sudjelovanje u izradi plakata zahvaljujemo knjižničarskoj skupini!).

DSC01322

DSC01327

Ulogu sutkinja u kvizu preuzele su učenice sedmih razreda: Mirna Turčinović, Sara Čevelak, Anita Jezerčić, Manuela Kolak i Barbara Hegediš. Poslije ispravljanja testova utvrđen je sljedeći poredak:

1. mjesto: 8.d (Tihana Šutalo, Valentina Rukavina, Barbara Mesec)

2. mjesto: 8.b (Matea Dalpont, Sven Balint, Mihael Vuković)

2. mjesto: 8.c (Domagoj Kirin, Maja Matančić, Karlo Biondić)

3. mjesto: 8.a (Dea Tomeković, Antonela Šćetarić, Renato Brodarić)

4. mjesto: 8.e (Toni Biondić, Ivan Jezerčić, Matej Kosina)

Čestitamo svim natjecateljima!

DSC01339
Kvizom su koordinirale knjižničarke Vesna Zvečić i Sanja Pajnić te nastavnica fizike Sabrina Belošević.

 

“Kad čovjek sjedi jedan sat s lijepom djevojkom, to vam se čini kao minuta. Ali neka sjedi jednu minutu na vrućoj peći – to je duže od jednog sata: To je relativnost.”  (A. Einstein)

 

S. Pajnić