Učiteljica Nada Bušić otišla u mirovinu

Početkom 2. pol. učiteljica razredne nastave Nada Bušić nakon 40 godina rada u školi otišla je u mirovinu. Na sjednici Učiteljskog vijeća prigodnim riječima obratio se naš ravnatelj Ivica Tomljanović, predsjednik Sindikata Goran Kozlinger kao i njene kolegice iz zbornice koje su joj zaželjele mnogo sretnih dana u mirovini. Velikim i srdačnim pljeskom Nadi su svi zahvalili na svemu što je učinila svojim predanim radom.

Prenosimo i intervju koji smo objavili u našem školskom listu Hlapić.

Učiteljica razredne nastave Nada Bušić otišla u mirovinu

Svi su učenici posebni na svoj način

Krajem 1. polugodišta ove školske godine učiteljica razredne nastave Nada Bušić otišla je u mirovinu nakon 40 godina rada u školi. Kako je krenula svojim učiteljskim pozivom, što je radila, čemu se radovala i kako je sada u mirovini saznala sam razgovarajuću s njom u njenoj učionici.

Što Vas je potaknulo na izbor zanimanja?

Izbor zanimanja je odredila moja prva učiteljica. Učila me samo prva dva razreda. Svidjelo mi se kako je radila s djecom. Bila je vrlo draga i dobra učiteljica. Stroga, ali pravedna. To sam i ja pokušala biti svojim učenicima.

Kao učiteljica razredne nastave učili ste učenike različite predmete. Ima li u tim predmetima ipak neki u kojemu možete reći“ tu sam kao riba u vodi“?

Mislim da sam se prilično dobro snalazila u poučavanju matematike.

Godinama ste vodili dodatnu nastavu iz Matematike, radili s darovitim učenicima koji su dobitnici mnogih nagrada na natjecanjima. Njihov je uspjeh i Vaš uspjeh kao mentora. To su sigurno trenuci za pamćenje?

Dodatnu nastavu matematike sam zaista voljela i sa zadovoljstvom radila.  Prilično dobro pamtim učenike koje sam vodila. Svi su bili posebni na svoj način, ali jedan je bio savršen. Bio je to Sven. Pametan, pristojan, marljiv, najbolji. Prvak u svemu,  prvi na regionalnom natjecanju.

Kako ste motivirali učenike za zadatke koji sigurno nisu bili jednostavni?

Već od prvog razreda neki učenici su mogli raditi više. Ti su dobivali teže zadatke i tako su radili sve više zadataka i sve složenije. Uvijek su bili ispred svojih vršnjaka. Zadaci su im bili interesantni i rado su ih rješavali. Ako su na  natjecanju osvojili dobro mjesto, bio im je to još veći poticaj.

Biti učitelj nekada i sada nije isto. Vremena se mijenjaju, načini poučavanja… Usporedite nam nekada i sad.

Nekada djeca nisu imala toliko materijalnih stvari kao današnja, ali su se više družili, igrali, pomagali jedan drugome. Mislim da su bili ustrajniji u radu. Današnja su djeca majstori tehnike, ali su sami, manje se druže jedni s drugima.

Poučavali ste mnoge generacije učenika koji su danas odrasli ljudi. Uspješni poduzetnici, profesori, liječnici, znanstvenici… Sigurno ste sretni zbog toga?

Ponosna sam na sve svoje učenike. Veliko je zadovoljstvo kad mi se jave i kao odrasli ljudi.

Odlazak u mirovinu znači za Vas imati više vremena za sebe, svoju obitelj, prijatelje. Imate li kakve skrivene želje za koje niste imali vremena i koji si sada želite ispuniti?

Oduvijek sam voljela čitati. Slobodno vrijeme ću iskoristiti za čitanje, vrtlarenje, šetnje, druženja.