Učenje u prirodi kroz projekt WWF-a “Bregunica, ptica 2016. godine”

U petak, 20.5. 2016. godine učenici sedmih i osmih razreda koji su se ove godine istaknuli u radu GLOBE programa, dodatne nastave iz biologije i likovne kulture otišli su u obilazak staništa bregunice u blizini Libanovca i posjet etnoimanju Karlovčan u Brodiću kraj Ferdinandovca gdje su se družili s drugim učenicima iz osnovnih škola iz Osijeka, Donje Dubrave, Murskog Središća i Koprivnice. Na etnoimanju Brodić kraj Ferdinandovca  sudjelovali su u kvizu znanja i likovnoj radionici. Na poklon su dobili majice i bedževe. Njihovi voditeljice su Ankica Fijala, učiteljica savjetnica  i dr.sc. Jasna Razlog-Grlica.

Brlici sudionici projekta 2016Drava 2016 kolonijakolonija bregunica Libanovec

Tijekom travnja 2016. godine naša škola se uključila u projekt “Bregunica ptica 2016. godine” koji provode Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF Adria) i udruge uz rijeku Dravu između ostalog i Prirodoslovno društvo “Drava” (PD “Drava”).  Učenici su prisustvovali predavanju o monitoringu bregunica na rijeci Dravi 03.05. 2016. godine u našoj školi koje je održao Ivan Darko Grlica predsjednik PD “Drava”  i edukativnim aktivnostima na rijeci Dravi.

predavanje Darko Libanovec 2016radionica  IBM 2016radovi sudionika bregunica 2016

Cilj je promovirati prirodne vrijednosti rijeke Drave i senzibilizirati učenike i nastavnike te njihove roditelje da se uključe u zaštitu staništa i ptica koje su sve više ugrožene na ovom području. Članovi PD “Drava” od 2004. godine provode monitoring ptica na rijeci Dravi pa tako i monitoring bregunice. Bregunica (Riparia riparia) je važna ptica selica koja se hrani insektima, a kopa rupe u obalama rijeke Drave i tamo se razmnožava. Živi u kolonijama.

Kviz Brodic 2016Libanovec    Likovna radionica bregunice 2016Plakat IBM - bregunice 2106

Naša škola je tako promovirala svoj rad i ostvarila suradnju s drugim školama, udrugama i lokalnom zajednicom. Zaslužni učenici su na ovaj način nagrađeni za svoj rad tijekom godine. Usto smo i obilježili Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

pripremila: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica