U eteru Gradskog radija

Petak, 24. siječanj bio je zanimljiv dan za učenike trećih razreda koji su sa svojim učiteljicama posjetili dva radija koja postoje u našem gradu. Naša skupina– učenici 3.b razreda s učiteljicom Snježanom Volenik  i učenici PŠ Rezovac s učiteljicom Jelicom Oluić  posjetili su Gradski radio, a učenici ostalih 3. razreda Radio Viroviticu. Oba posjeta organizirana su u okviru nastave hrvatskog jezika, a s ciljem upoznavanja medijske kulture i važnosti Radija kao lokalnog medija za zajednicu.

Našu grupu dočekala je gospođa, Tihana Presečan Klešić koja je bila i naš domaćin te nas je provela prostorijama Gradskog radija, a kasnije upoznala sa svojim zanimanjem kao voditeljica na radiju. Isto tako upoznala nas je kako se stvara i emitira radijski program te ostale posebnosti radija kao medija. Glavni urednik, gospodin Kocijan uveo nas je u osnovne oblike informiranja kao što su vijesti, obavijesti te što sve može sadržavati jedna radio emisija i koje vrste radio emisija postoje. Najzanimljiviji dio je bio susret s radijskim tehničarom koji nas je upoznao sa svim radijskim sastavnicama poput studija, tonskoga pulta s kojega se emitira program, fonoteke pa su učenici tako sudjelovali uživo u programu govoreći vremensku prognozu i stanje u prometu, a najbolji dio bilo je pjevanje navijačke pjesme Srce vatreno za naše rukometaše na europskom rukometnom prvenstvu.

Ovaj posjet je bio nezaboravno i vrlo edukativno iskustvo koje je omogućilo učenicima uvid u ovaj oblik komunikacije i izražajnog stvaralaštva, a neki od njih su tijekom susreta izrazili želju da jednoga dana i sami postanu radijski djelatnici i u budućnosti krenu u novinarskom smjeru.

Učiteljica Jelica Oluić