Sve što je dobro, kratko traje

Ovogodišnje Državno natjecanje iz vjeronauka „Vjeronaučna olimpijada“ učenika osnovnih i srednjih škola održano je u Topuskom od 5. do 7. travnja. Ovogodišnja tema je bila „Misijska djelatnost Crkve“,  a ukupno su sudjelovale  43 najbolje ekipe s 220 natjecatelja i mentora koje su pokazale zavidno znanje na biskupijskim natjecanjima. Na svim razinama natjecanja ukupno je sudjelovalo 585 ekipa osnovnih škola i 283 ekipe srednjih škola s ukupno 3 472 sudionika i 864 vjeroučitelja i mentora. Našu školu predstavljale su Maja Tomljanović, Ema Crnogaj, Julija Prevedan i Karla Puž  zajedno s mentoricom Kristinom Černogom.

  1. dan

Nakon duge vožnje u Topusko, smjestili smo se u Top – Termama Topusko. Nakon upoznavanja drugih natjecatelja uslijedilo je otvorenje natjecanja. Natjecanje je otvorio sisački biskup Vlado Košić uputivši nam riječi ohrabrenja i sreće. Također je poručio okupljenim natjecateljima kako su svi oni pobjednici pokazavši do sada zavidno znanje. Okupljenima se obratio i Ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog Jana Markulin, a svoje video poruke iz misija u Africi uputili su vlč. Velimir Tomić i vlč. Ivan Stojanović. Svoja glazbena umijeća pokazale su mnoge grupe. Nakon napornog dana otišle smo na spavanje.

  1. dan

Oblačan i kišovit četvrtak započeo je pismenim dijelom koji se odvijao u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Topusko. Test je bio užasno težak, no svoje brige utopile smo u bazenima Top – Terma. Nakon ručka uslijedio je još jedan dio natjecanja – Moto 7/33. Nismo baš briljirale, ali nismo bile niti razočarane. Najljepši dio natjecanja je bio put u Sisak. Nakon natjecateljskog dijela programa, posjetili smo Grad Sisak. Tom prigodom razgledali smo i sjedište Sisačke biskupije Veliki Kaptol gdje nas je dočekao i biskup Vlado Košić, a zatim i sisačku katedralu, ostatke rimske arhitekture „Siscia in situ“ i utvrdu Stari grad do koje smo iz središta grada stigli brodom. Tom prigodom svečano misno slavlje u katedrali, za sve sudionike, predvodio je biskup Košić u zajedništvu s kancelarom i desetak svećenika koji kao mentori sudjeluju u natjecanju. Na Sv. Misi govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi koja donosi kako Abraham postaje ocem mnoštva naroda biskup je rekao da nam taj primjer pokazuje kako Gospodin razmišlja. „Mi želimo svim silama uspjeti, a dogodi se da je ponekad taj uspjeh malo drugačiji nego što to mi očekujemo. Imamo pred očima Abrahama. On je želio potomstvo i sina, ali mu je žena bila nerotkinja, a on je bio star. Kada mu je Bog obećao potomstvo, bilo je to nešto što je za ljudske oči i ljudsku pamet, nemoguće. Ipak, Bog je učinio to čudo jer mu ništa nije nemoguće i starac od 90 godina i žena nerotkinja ipak će imati veliko potomstvo i od njih će poteći mnoštvo naroda. Bog je sklopio Savez s Abrahamom te mu je promijenio ime iz Abram u Abraham, iz otac naroda u otac mnogih naroda. Tako kada se i vaše nade okreću prema jednom rješenju, Bog ponekad učini drugo rješenje. Vidite, to da je Abraham postao otac mnogih naroda i da svi oni koji vjeruju u Boga jedinoga njega nazivaju praocem, to nije bilo njegovo djelo. On je samo povjerovao u to nemoguće obećanje, a sve ostalo je čisti Božji dar i Božja milost. Bog je tako pokazao da je On onaj koji izvodi velika djela, a čovjek treba samo vjerovati“, rekao je biskup te je još na kraju ohrabrio natjecatelje. „Bez obzira na rezultate na kraju natjecanja vi ste već sada pokazali zavidno znanje te neka vam Bog dadne kao što Pavao kaže da trčite za onaj vijenac neuveli i onu nagradu vječnu koju Gospodin daje onima koji njega ljube”. Te riječi su me ugodno iznenadile i dale mi vjetar u leđa. Nakon prekrasnog dana provedenog u Sisku, nakon novih saznanja otišli smo nazad u hotel.

  1. dan

Nažalost, došao je i zadnji dan našeg predivnog druženja. Ujutro je objavljena prijevremena tablica poretka. MI SMO ČETVRTE!!! Bila sam presretna tom viješću a i moje prijateljice također. Ušle smo i u zadnji dio natjecanja – Tko želi biti Isusov milijunak. Više nam nije bilo bitno kako ćemo to izvesti. Bile smo presretne 4. mjestom. U srednjoškolskom dijelu natjecanja pobjednici olimpijade su ekipa III. gimnazije iz Splita, drugo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Pula, a treće NKG Don Frane Bulića iz Splita. Između osnovnih škola olimpijadu je osvojila ekipa OŠ Sućidar iz Splita, drugo mjesto OŠ Zmijavci, a treće OŠ Antuna Mihanovića – Petropoljskog iz Drniša. Tek tada sam shvatila onu izreku Sve što je dobro, kratko traje. Nakon pakiranja kofera, krenuli smo kući. Povratak kući bio je tužan, no i sretan. Upoznale smo druge ljude, sprijateljile se, naučile nešto novo, osvojile brojne nagrade. Ovo je samo bilo još jedno cvijeće na našem životnom putu.

 

Karla Puž, 7.c