Suradnja, prijateljstvo i partnerstvo škola

U ponedjeljak 9. svibnja 2016. s iščekivanjem dočekali smo naše goste iz Traunreuta. Nakon toga slijedio je kratak govor ravnatelja i upoznavanje domaćina s njihovim partnerima. Krenuli smo svojim kućama, smjestili goste u predviđene sobe za smještaj i pomogli im što bolje ih ugostiti. Odmah smo krenuli putem grada, izveli ih na sladoled i šetnju gradom te ˝okinuli˝ par ˝selfija˝. Tako je s očekivanom tremom prošao prvi dan.

_DSC0120_DSC0126_DSC0135_DSC0103DSC_0744DSC_0750

Sljedeći dan iako tmuran počeo je ukusnim doručkom u školi na koji su već prvi dan neki zakasnili. Učenik naše škole Mihael Grgurević predstavio je naš grad zanimljivom prezentacijom na njemačkom jeziku kojom su naši gosti mogli naučiti mnoge zanimljivosti. Krenuli smo autobusom naših gostiju do grada, poslušali predavanje prof. Ivice Tomljanovića o povijesti tog dijela grada. Naši gosti zaputili su se prema uredu gradonačelnika, a učenici naše škole smjestili su se u dobro poznatu slastičarnicu ˝Dora˝. Nakon nekog vremena, pridružili su nam se i naši gosti i njihovi profesori te smo se poslije toga zaputili u obilazak crkve sv. Roka. Tamo nas je dočekao fra Robert Ćibarić i ispričao nam nešto o povijesti naše crkve. Također smo obišli arhiv crkve i njezin kor. Zatim je uslijedio posjet Gradskom muzeju te smo pristupili izložbi o etnološkom, arheološkom, povijesnom i likovnom dijelu našega grada. Cijelim tim obilaženjem ogladnjeli smo, a u školi nas je dočekao ukusan ručak u kojem su naši gosti veoma uživali. Svi smo se okupili i kao što je bilo predviđeno otišli na probu zbora i pripreme plesne točke za Dan škole. Nakon pomalo napornog dana, dočekali smo slobodno, ali još uvijek tmurno poslijepodne koje smo proveli odmarajući se i obilazeći naše trgovine odjećom.

DSC01191DSC01197IMG_6410IMG_6417IMG_6405

U srijedu, 11. svibnja kao i svaki dan dočekao nas je fini i topli objed. Uputili smo se na plesnu te nakon toga likovnu radionicu za naše i njihove učenike. Nakon ručka, zbog lošeg vremena, izlet u Otrovanec odgođen je na nekoliko sati. U slobodno vrijeme uputili smo se prema toliko željenom šopingu od ženske strane. Napokon smo dočekali izlet u Otrovanec gdje nas je dočekao vodič i ispričao nam legendu o Otrovancu. Obišli smo imanje, jahali konje i za dugo iščekivanu večeru pojeli pizzu. Nakon toga je uslijedila disco veče  na kojoj su se zabavili i profesori i učenici. Oko 22:30 zaputili smo se prema našim kućama i umorno dočekali odmor.

DSC03308DSC03315DSC03321DSC_1069DSC_1163

Četvrtak je brzo proletio. Ujutro smo imali doručak i nakon toga još jednu plesnu radionicu u školskoj dvorani. Očekivani izlet na Ribnjake bio je otkazan zbog vremena koje nije bilo na našoj strani pa smo veliki dio dana imali slobodan. Još jednom smo ih proveli našim gradom i zaustavili se na sladoledu. Večer je prošla u dobroj atmosferi te smo tako spremni dočekali sljedeće jutro.

_DSC0028_DSC0030_DSC0033

U petak 13. svibnja približavao se kraj našeg druženja. Ujutro smo rano bili spremni za generalnu probu Dana škole te kasnije veselu i raspjevanu priredbu. Nakon priredbe imali smo domjenak za sve učenike, goste i profesore njihove i naše škole koji su sudjelovali u učeničkoj razmjeni. Dio učenika se nakon domjenka zaputio doma, a dio prema centru grada. Kasnije smo se svi zajedno opet susreli u gradu te pokušavali iskoristiti ostatak vremena što smo bolje mogli. Navečer smo se tužno razišli sa znanjem da nam je to zadnja večer.

DSC_0887DSC_0852

IMG_1087Subota nam je teško pala. Sa suzama u očima rastali smo se od naših prijatelja koje ćemo dugo pamtiti i nikad ne zaboraviti ovo zanimljivo i poučno iskustvo.

DSC00321

 

Tekst napisale: Stella Jurić, Paula Žigman i Marina Rajković