Stručni skup za ravnatelje i stručne suradnike

112-1-1195142584Preventivni programi kao dio Nacionalnog programa koje planira i provodi Agencija za odgoj i obrazovanje s Ministarstvom obrazovanja i športa i drugim ministarstvima dio su nastavnog plana i programa svake odgojno – obrazovne ustanove, od predškolske dobi do srednjoškolskog obrazovanja. Jedan od programa je Nacionalni program suzbijanja trgovanja djecom u koji su se uključili svi učitelji i učenici OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica na čelu s ravnateljem Josipom Strmečkim koji je prošle godine imenovan edukatorom za cijelu Hrvatsku ( za osnovne škole). Za ovaj je projekt škola nagrađena visokim priznanjem. Nakon imenovanja ravnatelj i ostale voditeljice- trenerice održale su sedam stručnih skupova u većim gradovima Republike Hrvatske.112-2-1195142585Današnji je skup organiziran u Virovitici u kojemu je domaćin bila OŠ Ivane Brlić – Mažuranić i ravnatelj Josip Strmečki koji je pozdravio sve nazočne i zaželio ima dobrodošlicu.
Cilj je stručnog skupa educirati ravnatelje i stručne suradnike – voditelje preventivnih programa u školi i vrtićima Virovitičko- podravske županije koji su i nazočili skupu. Uz njih su gošće skupa bile predstavnice Ureda državne uprave VPŽ Vesna Šerepac, MUP- a Mirjana Horvat, Centra za socijalnu skrb Marija Prokl i Obiteljskog centra Virovitičko- podravske županije Jasna Čupen koje su u uvodnom dijelu predstavile svoj rad i načine kako te ustanove djeluju u sustavu prevencije. Istaknuto je kolika je važna mreža međusobnog djelovanja od škole do svih ostalih institucija kako bi se prepoznali izvori opasnosti za svu djecu. Naglasak je bio i na osvješćivanju djece o svim mogućim oblicima opasnosti od Interneta do odlazaka u strane zemlje radi posla.112-3-1195142788Skupu se obratila i Jasna Tomić, viša savjetnica u Agenciji kao i ravnatelj Vinko Filipović. Radni dio skupa obuhvatio je teme: Iskustva RH u suzbijanju trgovanja ljudima, Preventivni programi u školstvu RH, Što je trgovanje ljudima, Migracije, Radno utemeljeno nasilje te Uloga odgojno- obrazovnog procesa u prevenciji trgovanja ljudima – djecom čiji su predavači bili: Lovorka Marinović, Željka Jančić, Borka Rumiha, Merica Restović i Josip Strmečki.112-4-1195142943Nakon stručnog skupa ravnatelj Agencije prof. Vinko Filipović nazočio je i na Vijeću učitelja koje je organizirano za učitelje OŠ Ivane Brlić – Mažuranić, OŠ Vladimir Nazor te OŠ Virovitica.
Glavna je tema bila stručno usavršavanje učitelja. Ravnatelj je naglasio koliko se u zadnjih nekoliko godina učinilo na stručnom usavršavanju učitelja, posebice kolika je važna uloga voditelja stručnih vijeća. Učitelji su postavljali pitanja koja su vezana za njihov neposredan rad s učenicima.