Školski medni dan“ u 1.b razredu

U petak, 7. 12.  naši prvašići obilježili  su „Školski medni dan” povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. U goste nam je došao pčelar Dario Grahovac, tata  našeg prijatelja Patrika.

Ispričao nam je poučnu i zanimljivu Priču sa cvjetne livade. Naučili smo da ti mali  žuto-crni kukci imaju svoju obitelj. Matica je majka svim pčelama. Najviše je pčela koje rade sve poslove. To su pčelice radilice. One malobrojne,  su mužjaci (trutovi).

Pčele vole livade pune cvijeća. Skupljaju sok sa cvijeta koji se zove nektar. Kad skupe dovoljno nektara, nose ga u svoju kuću, koja se zove košnica. Tada nektar postaje med. U košnici se nalaze male posude u koje pčele skupljaju med. Te se posudice zovu saće. Pčelar vadi saće iz košnica i vrca med u teglice. Svaka pčelica tijekom svog života proizvede jednu malu žličicu meda.

Dobrobit meda za zdravlje je:  prirodni je šećer, izvor vitamina i minerala- energije.

Ima ljekovita svojstva: jača imunitet, pomaže kod kašalja, poboljšava pamćenje,  liječi rane…

Dobili smo paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka, edukativnom slikovnicom i letkom. Sigurni smo da ćemo od sada još više pamtiti sve što smo naučili jer će med biti naša slastica.

Učenici 1.b i učiteljica Jasenka