Riječ po riječ…

Mjesec hrvatskoga jezika svake se godine obilježava od 21. veljače do 17. ožujka. Naša ga škola ove godine obilježava uključivanjem u projekt Riječ dana koji je osmislila školska knjižničarka Ida Bogadi, a koji se provodi pod pokroviteljstvom Školske knjige.

Učenici obje smjene svaki su dan dolazili u školsku knjižnicu kako bi u Rječniku hrvatskog jezika nasumično odabrali riječ dana. Aktivnost se jako svidjela učenicima pa su nakon prvoga sata jurili u knjižnicu kako bi baš oni izabrali riječ dana.

Riječi su se gomilale i nakon puna tri mjeseca prikupilo ih se čak 108. Sve su riječi, zajedno sa svojim značenjima, izložene na panou pored knjižnice. Učenici koji su odabirali riječi za dvije su riječi dobili titule tragača, od tri do devet sakupljača i titulu čuvara riječi za prikupljenih deset i više riječi.

Zainteresirani su učenici naučili četrdeset odabranih riječi pa je 7. ožujka u školskoj knjižnici održan Skup pamtitelja riječi. Nakon pisanog ispita kojemu je pristupilo sedmero učenika proglašene su najbolje pamtiteljice. Treće je mjesto osvojila Klara Kovačić, a drugo Nina Rajnović. Najbolje poznavanje značenja riječi pokazala je Dora Bralić koja je nagrađena školskim rječnikom hrvatskoga jezika.

Nagrađena su i trojica učenika koji su prikupljanjem Riječi dana stekli titulu čuvara riječi. To su Lovro Ladović (deset riječi), Matija-Petar Rončević (trinaest riječi) i Marko Vinak (šesnaest riječi).

Projekt je učenicima (i knjižničarkama) bio jako zanimljiv i svakako će se provoditi i dogodine.

V.Z.