Prva akcija zaštite ptica oko škole – Postavljene siluete grabljivica na stakla Uključite se i Vi!

Jeste li uočili naljepnice ptica grabljivica na staklima u školi? Znate li čemu služe? Da bi zaštitili ptice oko škole postavili smo siluete ptica grabljivica sokola (silueta usmjerena prema dolje) i kobca (silueta s rasperanim vrhovima krila). Cilj je da se smanji refleksija, ptice uoče da se tu nalazi neka prepreka i pomisle kako im prijeti opasnost, pa promijene smjer kretanja i tako izbjegnu sudar sa staklom, odnosno zgradom.

Bili smo svjedoci da su se golubovi, šljuke i druge ptice zalijetale u staklene površine u školi te uginule. Staklo je prava opasnost za ptice. Vrijedni učenici 6.c zajedno s učenicima i voditeljima uključenim u GLOBE program škole istražili su zašto se ptice zalijeću u staklo i kako im pomoći. Za stručnu pomoć obratili su se ornitologu Ivanu Darka Grlici. Uz svesrdnu pomoć ravnatelja Ivice Tomljanovića, prof. nabavljene su naljepnice siluete grabljivica. Vrijedne ruke Globovaca proveli su prvu akciju u svibnju 2021. godine lijepljenja silueta grabljivica na staklene površine na prolazu prema dvorani. Hvala svima koji su se uključili u našu akciju!

Prema podacima iz literature tako stradava od 100 milijuna do milijardu ptica. Kad zgrada ima prozore s više strana i kad su oni čisti i prozirni, ptice ih često ne zamjećuju nego kroz njih vide samo ono što je s druge strane zgrade, na primjer zelenilo ili nebo. Stoga se ponekad, ne očekujući nikakvu opasnost, velikom brzinom zalete ravno u staklo. Isto tako događa se da kroz staklo u predvorjima ili u kućama vide ukrasno bilje pa pokušaju sletjeti na njega. Mnoge ptice koje i prežive sudar sa zgradom ozlijede se ili izgube snagu. To je posebno opasno za selice i ptice u preletu tijekom proljeća i jeseni. Ako se ozlijede i slete među zgrade, mogu umrijeti od gladi ili postati plijen drugih životinja, od kojih su se neke već naviknule da im hrana ponekad pada s neba.

Ptice su korisne jer smanjuju broj štetnih kukaca, razveseljavaju nas svojim pjevom i dio su hranidbenih lanaca kojima se održava prirodna ravnoteža, a time nam je okoliš zdraviji. Ugrožene su u gradovima nedostatkom mjesta za gniježđenje i staništa, upotrebom pesticida, pojavom mačaka kao predatora  i staklenim površinama na zgradama.

Nadamo se da će ovaj naš mali doprinos pomoći vrapcima, sjenicama, lastavicama, piljcima, golubovima, šojkama i drugim pticama stanaricama i selicama oko škole. Ako želite i vi pomoći pticama na taj način, a ne znate kako javite nam se!

Priredila: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica