Projekt: Zdrav doručak učenika 1.a

Naziv aktivnosti: Priprema zdravog doručka

1

 

 Cilj: Upoznati učenike s mliječnim proizvodima, uporabom mlijeka u svakodnevnoj prehrani, integralnim krušnim proizvodima, raznovrsnim prirodnim sokovima, jutarnje vježbe razgibavanja.

 

 Zadaci: Razvijati svijest o potrebi i prednostima zdravog i redovitog doručka koji uključuje svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, integralnih krušnih proizvoda, voća i povrća, redovitog tjelesnog vježbanja.

Nositelji: učenici 1.a,  roditelji i učiteljica

Ukupan broj djece: 23 učenika prvog razreda

 Način realizacije: Radionica u razrednom odjelu

  Nadnevak: 14.03.2013.  ( četvrtak)  od 15,20 do 17,05 sati.

Tijek projekta:

 

  • Vježbe razgibavanja, TZK
  • Pranje ruku, stavljanje rukavica, pregača, higijena
  • Priprema voćnih sokova, sokovnik,  degustacija
  • Premazivanje integralnog crnog  kruha sa sirnim namazom(tvrdi kravlji sir,maslac, čvrsti jogurt, rajčica, paprika) degustacija
  • Priprema voćne salate s više vrsta voća, degustacija
  • Zaključak, što smo naučili o zdravom doručku, redovnom jutarnjem vježbanj

Radionica: Priprema zdravog doručka

2

 Učenici 1.a razreda sudjelovali su u radionici: Pripremamo zdrav doručak.

Svi  đaci  su u školu donijeli različito voće i potreban pribor za pripremu zdravog doručka.

 Prvo i osnovno je bilo jutarnje razgibavanje. Svi učenici su marljivo vježbali, a potom su dobro oprali  ruke i stavili pregačice.

 Antunov tata Ivan Suhanek je donio sokovnik i pripremio sok od mrkve, a kasnije i sok od jabuka koje sam uzgaja u voćnjaku.

 Svježe ocijeđeni sok svima je prijao, pa se tražilo još. Nakon degustacije sokova  učenici su integralni kruh mazali  sirnim namazom ili s maslacem,a na namaz stavljali nasjeckanu crvenu papriku i rajčicu. Svima je bilo ukusno , pa su neki i ponovili. Mama Dina Halupa donijela je tvrdi kravlji sir izrezan na kockice koji je dobro prijao uz  integralni kruh, a i bez njega djeca su ga sa užitkom jela. Na kraju su učenici od voća radili voćnu salatu. Sjeckali su  jabuke, naranče, kivije, banane, kruške, pa čak i ananas. Mama Ksenija Perkec pomagala je oko rezanja voća i  pripremanja voćne salate. Bogata voćna salata bila je  pravo osvježenje na kraju zdravog doručka.

 

 3

 Učenici su bili oduševljeni zdravim doručkom i zaključili da trebaju redovito vježbati i jesti zdravu i raznoliku hranu, a posebno trebaju paziti na doručak kojim započinju dan.

Učenici 1.a i učiteljica Jasna Resler