Projekt Oprez ambrozija – uspješno realiziran ove školske godine

U ljetnim mjesecima javlja se opasni korov ambrozija, uzročnik alergija kod velikog broja ljudi. Ove smo školske godine uspješno proveli školski projekt Oprez ambrozija. Cilj projekta bio je naučiti kako izgleda ambrozija te kako se zaštititi od peludne alergije  i upozoriti na važnost uklanjanja biljke iz okoliša dok još ne cvate. Učenici su crtali ambroziju na plakatima, proučili web stranice o tome i pričali na satovima SRZ-a o ambroziji. Neke njihove radove možete vidjeti na fotografijama. Posebno su se istaknuli sudjelovanjem u projektu razredne nastave, učenici s učiteljicama Renatom Kovač, Snježanom Hadžijom i Jasnom Mikolić te učenici 7.b s razrednicom Katicom Pavlović. Obilježili smo 5.lipnja Svjetski dan zaštite okoliša i 23. lipnja Međunarodni dan zaštite od ambrozije. Učenici šestih razreda su temu obradili na satovima prirode.

Zadnji dan nastave 15. lipnja 2018. godine učenike šestih i sedmih razreda upoznala je Mirjana Špehar, dipl. ing, voditeljica odjela za zdravstvenu ekologiju Zavoda za Javno zdravstvo “Sv.Rok” iz Virovitice s radom na prikupljanju peluda i izradi peludnih kalendara i alergijskim semaforima. Na zanimljivom predavanju učenici su mogli vidjeti preparate peluda na mikroskopu. Više o tome možete vidjeti na stranicama Zavoda i stranicama DHMZ- a.

Naš GLOBE projekt pod nazivom “Zastupljenost ambrozije u Daruvaru i Virovitici” nagrađen je između 40 projekata na Državno natjecanju hrvatskih GLOBE škola u Omišu 2018. godine. Više o tome možete vidjeti na stranicama GLOBE programa Hrvatske.

Hvala svima koji su sudjelovali. Fotografirajte staništa ambrozije i uključite se u daljnje akcije zaštite.

 

Voditeljica projekta: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica