Predavanjima za sedmaše i osmaše obilježeni 4. Dani medijske pismenosti u školskoj knjižnici

Dani medijske pismenosti u brojnim se udrugama, školama, knjižnicama i brojnim drugim ustanovama u Hrvatskoj obilježavaju tijekom travnja (i svibnja) već četvrtu godinu zaredom. Ove je godine glavna tema „Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana“, ali moguće je izabrati i mnoge druge koje će pomoći medijskom opismenjavanju djece i mladih.

Naša školska knjižnica svake se godine uključi nekom zanimljivom radionicom ili predavanjem za učenike. Ove su godine knjižničarke Sanja Pajnić i Vesna Zvečić za učenike 8.c i 8.e na njihovim Satima razrednika održale predavanje „Dezinformacije i lažne vijesti“.

Učenici su slušali o tome što su zapravo dezinformacije, a što lažne vijesti i na koje ih sve načine mogu prepoznati. Na nizu primjera i sami su uočavali (dez)informacije i lažne vijesti u različitim medijima (tisak, internet…).

Učenici 7.b razreda slušali su predavanje “Propaganda i prikriveno oglašavanje” koje im je održala knjižničarka Sanja Pajnić. Oni su na različitim primjerima prepoznavali propagandne tehnike uz pomoć kojih mediji manipuliraju svojom publikom.

V. Z.