Posjet Virkomu – uz Svjetski dan voda 22. ožujka

7.ožujka 2015. učenici trećih razreda naše škole, u sklopu projekta Vode u zavičaju, posjetili su Virkom. Svrha posjeta bila je istražiti put kojim voda stiže u slavine naših domova. Na početku nas je pozdravio gospodin Damir Marenić, direktor Virkoma i poželio nam dobrodošlicu. Rekao nam je da Virkom opskrbljuje vodom područje grada Virovitice i okolna mjesta sa 660 km vodovodne mreže i da se bavi vodoopskrbom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda. Voda se crpi iz 6 bunara dubokih od 62 do 92 metra. U bunarima je tzv. sirova voda tj. voda puna željeza, mangana i ostalih tvari koje iz nje treba odstraniti. Vidjeli smo da je ta voda crvenkasto-smeđe boje. Virkom je zapravo tvornica koja prerađuje tu sirovu, mutnu vodu u pitku vodu koja dolazi u naše slavine. Sirova voda prolazi kroz 14 filtera ( velike posude s pijeskom i dobrim bakterijama), pročisti se i odlazi u bazen čiste vode koji je bio ispod nas.

DSC08979

Dipl. ing. biologije Slavko Kepec poučio nas je da čista voda nije i pitka voda. U suvremeno opremljenom laboratoriju pod mikroskopom smo vidjeli kako izgleda voda iz bunara. Bila je puna bakterija koje nismo vidjeli golim okom. Vidjeli smo i vodu iz vodovoda koja nije imala bakterije. Prije nego se voda pusti u vodovodnu mrežu u nju se dodaje klor koji uništava bakterije. Svaki dan se iz Virkoma šalje 7 000 m3 pitke vode u vodovodnu mrežu. Crpke tlače vodu da bi mogla doći i do slavina onih koji žive na najvišim katovima zgrada. U sekundi se proizvede 200 l vode, a ljeti, kad je najveća potrošnja, troši se 100 l vode u sekundi. Višak vode odvodi se u spremnik vode u Milanovcu u koji stane 2 000 m3 vode.

DSC09029

Ako dođe do nekog kvara u Virkomu uzima se ta voda iz vodospremnika u Milanovcu. U Virkomu se dežura 24 sata kako bi se na vrijeme vidio i otklonio kvar na vodovodnoj mreži. Bilo nam je jako zanimljivo vidjeti veliki monitor na kojem se vidi cijela vodovodna mreža. Ako npr. pukne vodovodna cijev u nekom selu, dežurnom u Virkomu zapišti alarm i on na ekranu vidi gdje je kvar. Jednim klikom miša zatvori ventil da voda ne curi, a onda se tek izlazi na teren sanirati oštećenje. Tako se smanjuju troškovi.

DSC09031

Na terenskoj nastavi bilo nam je zabavno. Puno smo toga vidjeli i naučili. Zaključili smo da smo sretni što imamo zdravu i kvalitetnu vodu za piće i da bi nam svaki dan trebao biti Dan voda kako bismo se svakodnevno podsjećali da vodu trebamo štedjeti i čuvati od onečišćenja.

Oton Fadljević, 3. B

i učiteljica Jasna Mikolić