Posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi 2.a i 2.b

15. lipnja 2022. učenici 2. a i 2. b razreda naše škole posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu grada Virovitice.

Na početku nas je pozdravio vatrogasac, gospodin Livio Lauš i pokazao nam sva vatrogasna vozila. Objasnio nam je kada se koristi koje vozilo. Vidjeli smo šumsko vozilo sa širokim gumama i velikim kotačima koje se može kretati po šumi i nepristupačnim terenima, 2 navalna vozila koja prva izlaze na intervenciju, 2 autocisterne u koje stane jako puno vode za gašenje požara i 2 čamca koja služe za spašavanje ljudi na Dravi ili u slučaju poplave. Vatrogasna vozila dobro su opremljena raznim dodatcima. Vidjeli smo velike, teške škare za rezanje lima koje se koriste u prometnim nesrećama kada se ne može doći do unesrećenih koji su ostali zarobljeni u svom vozilu.

Naučili smo čemu služi zaštitno odijelo i kaciga i iznenadili se kada smo čuli koliko visoku temperaturu mogu izdržati. Vatrogasci moraju staviti maske kada ulaze u zadimljeni prostor i koriste zrak iz boce koju nose na leđima. Kada se unesrećenima i požaru ne može prići kroz zgradu koristi se vatrogasno vozilo s ljestvama i izvana se može doći do 8. kata. Najviše smo se razveselili kada smo se u košari na kraju ljestvi digli visoko u zrak!

Nakon kratkog odmora gospodin Livio nam je pokazao sve prostorije koje koriste vatrogasci. Vidjeli smo njihovu garderobu, učionicu, spavaonicu, kuhinju i  teretanu. Vatrogasci moraju biti snažni i odmorni kako bi što prije stigli do požara i ugasili ga. U jednoj prostoriji smo vidjeli alat za hvatanje zmija i danas saznali  da posao vatrogasca nije samo gašenje požara nego pomoć ljudima u prometnim nesrećama, poplavama, potresima, opasnostima od zmija i sl., a i spašavanje kućnih ljubimaca s krovova, drveća.

Na izvanučioničkoj smo nastavi puno toga naučili, a nekoliko je dječaka odlučilo postati vatrogascima.

 Jan Škvarić, 2. B