POSJET GRADSKOM MUZEJU

Dan 15. siječnja učenici 8.d i 8.e razreda s nastavnicima Željkom Puškarić i Ivicom Tomljanovićem posjetili su izložbu Stalni postav Domovinskog rata u Gradskom muzeju Virovitica.

Gospođa Dubravka Sabolić, kustosica muzeja i nastavnik Ivica Tomljanović upoznali su nas s Domovinskim ratom. 15.1.1992. Hrvatska je postala međunarodno priznata država, Domovinski rat je bio u tijeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom.

1

Izložba se sastoji od dva postava. U sklopu prvog dijela nalazi se nekoliko panoa s fotografijama i člancima koji kronološki prate tijek Domovinskog rata na području Virovitice od 1990. – 1995. Izloženo je oružje i oprema, ratne zastave, uniforme hrvatske vojske i policije, čahure topovskih metaka i neki predmeti.

2

Drugi dio Stalnog postava čini spomen – soba poginulim hrvatskim braniteljima. Autor prikupljanja je časnički zbor iz Virovitice. Prikupljeno je devetstotinjak fotografija za obje prostorije. Fotograf je Rudi Vanđija. Zanimljivost je mina koja je rađena u Rapidu.

3

Izložba nas se vrlo dojmila slikom i riječju te smo tako proširili svoje znanje o Domovinskom ratu. Podsjeća nas na ona teška i slavna vremena te budi spomen na naše hrabre i slavne vitezove.

Tea Farkaš, Josipa Kaselj i Tea Grizelj, 8.d i 8.e