Otkrivanje batika na satu domaćinstva u 4. razredu PŠ Rezovac


Tajna batika je tajna dobrih čvorova. U originalu, batik je drevna indijska tehnika bojenja pomoću voska. Ugrijanim tekućim voskom, majstori batika crtaju, odnosno pokrivaju mjesta koja ne žele obojati. Zatim tkanine uranjaju u različite boje, počevši od svjetlije (kao kad bojite uskrsne pisanice).

No, na zapadu se pod batik tehnikom podrazumijeva tehnika bojenja kad čvoranjem, različitim preklapanjem i vezivanjem, dobijate efekte slične originalnom batiku. Princip je isti, mjesta koja su pod preklopom, gumicom ili koncem neće primiti boju.

Tako smo mi, na satu domaćinstva odlučili obojati pamučne majice koje bi nas ujedno i predstavljale na kraju 4.razreda. Odlukom većine odlučili smo se za plavu boju.

Majice smo pažljivo povezali pažljivim slaganjem. Na tkanini  smo pronašli mjesto za koje smo željeli da bude centar kruga (ili zvijezde), primili  ga prstima tako da to bude vrh, a ostatak tkanine pravilno složili trudeći se da bude poput harmonike. Tako smo na pregibima dobili zvjezdasti motiv.

Od vrha prema niže čvrsto smo vezali gumice za domaćinstvo. Na tim mjestima su ostali neobojani koncentrični krugovi.

Pažljivo smo pročitali upute  i pripremili boju prema uputi na vrećici

Spustili majicu u lonac s toplom vodom i  pripremljenom bojom

Majice smo ostavili 45 minuta u posudi, a zatim ih raširili i stavili na sušenje  

I rezultati su bolji nego što smo očekivali

Kad se male ruke i znanje slože, sve se može, sve se može!

                                                                                                                       Učiteljica Jelica Oluić