Noć knjige uz “Sovu mudricu” i Sinišu Cmrka

Noć knjige manifestacija je kojom se već četvrtu godinu za redom na dan 23. travnja provodi u cijeloj Hrvatskoj. Ona objedinjuje čak dva “knjižna” dana – Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Knjižnice, knjižare, škole, dječji vrtići, bolnice, udruge, pa čak i zatvori i kaznionice toga dana organiziraju  različite aktivnosti kojima potiču čitanje i promoviraju knjigu.

U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica ove se godine u obilježavanje Noći knjige po prvi put uključila i knjižnica naše škole.  U gradskoj su knjižnici učenici imali priliku upoznati Sinišu Cmrka koji je došao predstaviti svoju knjigu za djecu “Nulti sat”. Ovaj je svestrani ljubitelj života već počeo pisati njezin nastavak – “Prvi sat ljubavi”, a jedno je poglavlje te knjige osmislio uz pomoć naših učenika koji su imali vrlo zanimljive prijedloge za rješavanje problema u knjizi.

cmrk

Nakon urnebesno smiješnog druženja u gradskoj, Noć knjige preselila se u našu školsku knjižnicu. Ondje je održan turnir u društvenoj igri “Sova mudrica” koju je osmislila knjižničarka Vesna Zvečić u suradnji s kolegama i učenicima. Cilj je ove igre ponajprije zabava, zatim provjera općeg i znanja o književnosti, snalaženje u knjižnici te poticanje učeničke snalažljivosti i natjecateljskog duha. Natjecatelji moraju odgovarati na četiri vrste izazova – sveznalicu (opće znanje), knjigovježbu (oponašanje zvukova, različitih pokreta), knjizazov (znanje iz književnosti) i knjigolov (pronalaženje knjige na polici).

DSC02036

Trideset i dvoje učenika natjecalo se na četiri ploče dok su ih budno pratile oči četvero sudaca.

Turnir u "Sovi mudrici"

Natjecanje se odvijalo u nekoliko krugova tijekom kojih su natjecatelji putem do cilja kokodakali, pjevali, skakali, pretvarali se u list na vjetru, lutku u izlogu, saznali kako se preziva pisac Hrvoje koji je napisao knjigu “Eko Eko” i tko je naslikao “Mona Lizu” i još mnogo zanimljivih stvari.

DSC01984

DSC01985

DSC02001

DSC02003

 

U finalu je bilo gusto…

DSC02004

DSC02002

Najbolja među natjecateljima bila je Elena Lukšec (5.d) koja je osvojila godišnju članarinu u gradskoj knjižnici, drugo mjesto osvojila je Mirna Tučinović (7.d), a treće Ivona Buzuk iz 6.b razreda. 

DSC02034

V. Z.