Noć knjige 2017.

“Noć knjige grli vikend“

U petak, 21. travnja u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte svojega interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. Ove se godine manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a njezin program tradicionalno podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

U našoj je školskoj knjižnici također obilježena Noć knjige, 24. travnja 2017. Program smo prijavili i organizirali u suradnji sa školskom knjižnicom iz Slatine, OŠ Eugena Kumičića, te njihovom knjižničarkom Melitom Schmitz. Radionicu u knjižnici vodile su knjižničarke naše škole, Sanja i Marijana, a na radionicama su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda.

Program uoči Noći knjige izgledao je ovako:

  1. Upoznavanje učenika s citiranjem, autorskim pravima i intelektualnim vlasništvom
  2. Vježbe iz tjelesne kulture – Qigogn
  3. Književno-likovni pokus ili kako stvoriti pjesmu (kako provoditi slobodno vrijeme, prema zadanom predlošku napisati stihove pjesme i nacrtati likovne uratke)

Na prvom djelu našeg druženja uoči Noći knjige upoznali smo učenike s citiranjem, autorskim pravom i intelektualnim vlasništvom. Učenici su naučili osnove navođenja citiranog teksta, a kroz primjer smo to i pokazali. Učenici su upoznati i sa zaštitiom autorskih prava i zaštitom intelektualnog vlasništva te da svako navođenje tuđeg teksta ili djela bez navođenja literature smatra se krađom.

Na drugom djelu druženja vidjeli smo primjer vježbanja, Qigogn, te kroz par primjera vježbi pokazali učenicima kako se lakše nositi sa stresom prije ispita ili odgovaranja.

Treći dio manifestacije „Noć knjige grli vikend“ obuhvaćao je radionicu pod nazivom „Književno-likovni pokus ili kako stvoriti pjesmu“. Nastojeći spojiti učeničke asocijacije na vikend koje uključuju čitanje, igru i prirodu, učenici su radili na pejzažnim pjesmama „Proljetna kiša“ Dobriše Cesarića i „Rano sunce u šumi“ Dragutina Tadijanovića. Svaki član skupine „Književnika“ dobio je omotnicu s karticama na kojima su bile zadane riječi iz pjesama navedenih pjesnika te su imali zadatak koristiti te riječi u stvaranju vlastite strofe. Sve su one na kraju spojene u dvije jedinstvene pjesme:

***

Proljetna kiša

Veliku radost ima,

Svjetlo daje drugima,

Dok neshvatljiva tuga

U mom umu šumi kao

Proljetna kiša.

Kada lišće šušti, a proljetna kiša rominja

Zaljubljenici zalijevaju i pomlađuju srca

Te stišću oči i smiju se u nadi.

(prema pjesmi „Proljetna kiša“ D. Cesarića)

 

***

U mlade zelene krošnje

Uletio proljetni vjetar.

Sunčeve tanke strelice

Zasjale su čitavom šumom

Zanjihale su grančice i stabla

A lišće je bilo kao probodeno.

Ujutro sja sunce

Lete male ptice

Svjetlucaju rosnati cvjetovi

Naginje se drvo veliko

Oblaci se bijele

Dođite šumsko jutro pozdraviti.

Rosa na travi blista

Kao suza.

A granata stabla tvore sjenke zbog

Kojih nastaju raznoliki

Likovi kao da su ih

Prsti narisali.

(prema pjesmi „Rano sunce u šumi“ D. Tadijanovića“)

 

Skupina „Likovnjaka“ naslikala je impresiju na pjesmu „U šumi, s leptirom“ Dragutina Tadijanovića.

 

Noć knjige 2017. organizira se šestu godinu zaredom, a ovoga puta trajala je od 21. do 24. travnja. Najdulja kulturna noć u Hrvatskoj obilježila se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje, a više od 500 sudionika njezinim je povodom priredilo čak 1050 različitih programa i prodajnih akcija. Radovi koji su nastali na ovoj radionici izloženi su na panou ispred školske knjižnice.

 

Knjižničarke, Sanja i Marijana