Natjecanje u lijepom čitanju na mađarskom jeziku u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici


Ove godine po prvi puta je organizirano natjecanje u lijepom čitanju na području Virovitičko-podravske županije. Povedena činjenicom kako za polaznike nastave iz predmeta Mađarski jezik i kultura (nekoć Njegovanje jezika) ne postoji dovoljno natjecanja, nastavnica mađarskog jezika i kulture i hrvatskog jezika Matea Jurković, odnedavno i animatorica Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije uzela je stvar u svoje ruke i razradila ideju o „Natjecanju u lijepom čitanju na mađarskom jeziku“.

Cilj ovog natjecanja nije bilo privući samo sudionike i podijeliti nagrade, već pokazati kako mađarski jezik nije samo tek jedan od jezika koji se uče u školi radi reda, nego da je riječ o učenju  jezika koje pruža spektar mogućnosti  i prostora za kulturu i književnost. Natjecanje je provedeno 13. listopada u online-verziji. Učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i OŠ Gradina mogli su se prijaviti za sudjelovanje u dvije kategorije, od prvog do četvrtog razreda te od petog do osmog razreda. Zadatak prve skupine učenike bio je čitanje dječje pjesmice „Mókuska, Mókuska“ ili „Vjeverica, Vjeverica“ dok je druga skupina, stariji učenici, proučavala retke pjesme „Hej, Dunáról fúj a szél“ ili „ Hej, s Dunava puše vjetar“. Do 12. listopada učenici su morali poslati video-zapis koji sadrži njihov glas i stas.

Na natjecanje se prijavilo ukupno 11 đaka, osam za prvu kategoriju od 1. do 4. razreda te troje za kategoriju od 5. do 8. razreda. Nakon što je rok za slanje završio, okupilo se „Povjerenstvo za proglašenje pobjednika“, koje su čini sudski tumač Istvan Karacsonyji, nastavnica glazbene kulture Ildiko Seleši Dano, ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica Ivica Tomljanović,  predstavnik mađarske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Istvan Seleši i pedagog Osnovne škole Gradina Ivica Čuljak i nastavnica mađarskog jezika i kulture Matea Jurković.

Povjerenstvo je odlučilo da je u  prvoj kategoriji od 1. do 4. razreda prvo mjesto osvojila učenica 3. razreda područne škole Taborište Magdalena Šurkalović, drugo mjesto je zauzeo učenik 4.a Pavao Koši te treće mjesto učenica  2.a Tena Paić, dok je prvo mjesto u drugoj kategoriji osvojila učenica 8.b razreda Tamara Orban, dok su se na drugom  i trećem mjestu našli učenici  8.a Josip Eršek i 7.b Lana Ružica Zec koji pohađaju OŠ Gradina u Gradini. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto su prikladno nagrađeni zahvaljujući sponzorima „Grafoprojekt Virovitica“, „Školska knjiga“, „Új Magyar Képes Újság“, „Ad astra Virovitica” i „Zajednica Mađara Virovitičko-podravske županije“.

Matea Jurković, nastavnica hrvatskog i mađarskog jezika