Naši Globeovci i ove godine pozvani na Državno natjecanje hrvatskih GLOBE škola


Pozvani smo 16. put zaredom na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola koja će se održati online 17. i 18. svibnja 2021. godine. Ekipu čine učenici 6.razreda Ivano Emerik Farkaš, Luka Farkaš i Lea Farkaš. Mentorica učenika je dr.sc. Jasna Razlog-Grlica. U pripremama učenika sudjeluju i GLOBE voditelji Ana Marija Matić mag.edu. biol. i kem. i Vladimir Didak, prof. Učenici će osim sudjelovanja na online natjecanja u znanju prezentirati rezultate rada istraživačkog projekta „Što nam govore oblaci“.

Kako bismo ukazali na važnost meteoroloških opažanja oblaka i naoblake u svakodnevnom životu i prenijeli stečena znanja mlađim učenicima i zainteresiranim građanima u našem gradu želimo prirediti digitalni atlas oblaka.

Pozivamo zainteresirane učenike da dostave svoje fotografije oblaka snimljene u Virovitici u zadnje tri godine GLOBE voditeljima najkasnije do 1.5.2021. godine. Uz fotografiju treba navesti: mjesto gdje je snimljena fotografija, datum te ime i prezime i razred učenika kao autora fotografije. Učenici čije fotografije budu izabrane za digitalni atlas oblaka dobit će nagradu i biti će navedeni kao autori fotografija u atlasu oblaka.

Do sada su naši vrijedni učenici Globeovci i njihovi voditelji primili pohvalnice za rad u 2019. i 2020. godini u kampanji NASA GLOBE Fall Cloud Challenge te zahvalu tima NASA GLOBE Clouds jer su u veljači 2021. godine poslali 274 podatka o atmosferskim mjerenjima.

Poruke pohvale i zahvalnice potiču nas da ustrajemo u svakodnevnom motrenju oblaka i slanju podataka o stanju atmosfere u Virovitici. Podaci prikupljeni na našoj novoj digitalnoj meteorološkoj postaji u okolišu škole (vidi www. neverin.hr) i motrenje oblaka naš su doprinos zaštiti okoliša u gradu.

Priredila: Jasna RG