Naš GLOBE projekt proglašen iznimno uspješnim na državnom natjecanjuSudjelovali smo 16. put zaredom na državnom natjecanju GLOBE škola, iako malo drugačije nego inače jer je natjecanje bilo u potpunosti online. Osvojili smo nagradu za naš projekt „Što nam govore oblaci“. To nam je 11.projekt koji je do sada nagrađen na državnim natjecanjima. Ekipa u sastavu učenika 6.razreda: Ivano Emerik Fakaš, Luka Farkaš i Lea Farkaš 17.5. 2021. prvo su rješavali online test u trajanju od 90 minuta, a 18.5. 2021. su prezentirali projekt „Što nam govore oblaci“ pred Povjerenstvom i ostalim sudionicima, učenicima i mentorima u sekciji Atmosfera. Učenike je pripremala mentorica dr.sc. Jasna Razlog-Grlica, uč. savjetnik.

Kako bi natjecanje proteklo u redu pobrinula se učiteljica informatike Matea Matanči. Podršku učenicima su pružili GLOBE voditelji Ana Marija Matić i Vladimir Didak, pedagoginja Nina Babić i ravnatelj Ivica Tomljanović. U pripremama za projekt koji smo pripremali od prosinca 2019. godine sudjelovala je Izabela Konto, uč. tehničke kulture. U tijeku je izrada Digitalnog atlasa oblaka.

Na održanoj 24. državnoj razini Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola sudjelovalo je 40 škola s učeničkim ekipama sastavljenim od tri učenika, ukupno 120 učenika. U kategoriji SMOTRE ISTRAŽIVAČKIH PROJEKATA, ekipe iz 39 škola predstavile su ukupno 34 projekta (neke su škole imale zajedničke projekte) u četiri usporedne sekcije: atmosfera, voda, pokrov, tlo. Povjerenstva su u svakoj sekciji izdvojila projekte koji su bili iznimno uspješni – ukupno sedam projekata (šest iz osnovnih, a jedan iz srednje škole). Jedan od nagrađenih je i projekt naše škole. Ovo priznanje našu školu svrstava u sam vrh uspješnih škola u Hrvatskoj.

U kategoriji POZNAVANJA GLOBE SADRŽAJA sudjelovale su ekipe iz 23 osnovne i 17 srednjih škola. Rješavali su zadatke u sustavu MOOC. Zadacima se provjeravalo čitanje (interpretacija) zemljovida i satelitskih snimaka, poznavanje i razumijevanje GLOBE protokola, objašnjenja postupaka pri elementarnim GLOBE mjerenjima te tumačenje dobivenih rezultata i poznavanje GLOBE Observera.  U konkurenciji 23 ekipa osnovnih škola naša ekipa se plasirala na 18. mjesto.

 Ukupne rezultate i opise svih projekata možete pogledati na adresi: http://globe.hr/24-smotra-i-natjecanje-2021/

Priredila: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica