“MIR I DOBRO“ – Policija u zajednici (Kako i kada koristiti pirotehnička sredstva?)

Danas 16. prosinca posjetili su nas dvojica djelatnika MUP-a, Policijske postaje Virovitica, gospoda Ivica Blažević i Željko Gobac, naši novi-stari gosti kada je o akciji „Mir i dobro – Opasnosti od uporabe pirotehničkih sredstava“ riječ. Iako ih svake godine slušamo, opet, nažalost, neki od nas učenika savjete ne shvaćaju ozbiljno, što dokazuju i poražavajuće statistike MUP-a o upotrebi pirotehničkih sredstava.

DSC07995

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Josipa Strmečkog policajci su nas upoznali s razredima pirotehničkih sredstava koji se prodaju na našem tržištu, te s njihovim negativnim posljedicama na naše tijelo (opekline, krvarenje, amputacija, ozljede vida i sluha) i na imovinu, te remećenje javnog reda i mira.

DSC07999

Zabrinjavajuće statistike govore kako je, unatoč upozorenjima, protekle godine lakše ili teže stradalo četrdesetak djece iz cijele RH. Malo smo se nad tim podacima zamislili. Policijski djelatnici upoznali su nas i s kaznama koje možemo platiti ako ne poštujemo zakon vezan uz nepravilno korištenje pirotehničkih sredstava. Naučili smo kako prvi razred pirotehničkih sredstava smijemo sami koristiti s 14 godina, a ostale, 2. i 3., tek u prisustvu punoljetne osobe. Nakon što su nam pokazali fotografije teško ozlijeđenih ekstremiteta ljudi i životinja – naših kućnih ljubimaca, nastao je žamor i zgražanje nad onim što smo vidjeli. U svakom slučaju, dobro je svake godine ponoviti gradivo. Upozorili su da korištenje ovih sredstava izbjegavamo, a ako to ipak činimo, onda je to najbolje od 27. prosinca do 1. siječnja, uz prisustvo roditelja i starijih, punoljetnih osoba. Možemo zaključiti – „PETARDE – DA! – AKO BAŠ MORATE- ALI OPREZNO I S RODITELJIMA!!!“

DSC08002DSC07992

Niko Bobanac i Patrik Keler, novinari 5.c razreda