Međunarodni dan tolerancije

U sklopu obilježavanja  Međunarodnog  dana tolerancije na radionicama socijalnih vještina, pod vodstvom psihologinje i pedagoginje,  bavili smo se temama  koje nas približavaju drugima i otvaraju nove vidike u tonu nenasilja, tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja. S nižim uzrastom učenika izrađivali smo dugu sličnosti i razlika. Na taj način učenici su mogli razvijati vještine predstavljanja i upoznavanja, uvažavanja drugih i drugačijih.

  1. 11. naši učenici volonteri , koji su dio projekta Darujmo vrijeme za dobra djela, posjetili su i dnevni boravak Crvenog križa gdje su imali priliku s osobama starije životne dobi družiti se uz niz društvenih igara. Druženje je proletjelo u trenu i nije nam bilo teško dogovoriti novo na kojemu ćemo isto tako uz dobru zabavu ponešto naučiti i promovirati toleranciju kao jedan od osnovnih preduvjeta za suživot u svijetu prekrasne različitosti.

 

UNESCO –va definicija TOLERANCIJE

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.

Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je, iznad svega aktivan stav potaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrijednosti. Tolerancija treba biti primjenjiva od strane pojedinaca, grupa i država.

Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokraciju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u instrumentima internacionalnih ljudskih prava

Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.”

Pedagoginja i psihologinja