MATURALAC 2018

Maturalac je putovanje koje se pamti za cijeli život. Svaka generacija osmaša ga željno iščekuje.

Početak nezaboravnog putovanja

Početak našeg maturalca bio je 11.9.2018 godine kada smo krenuli na put za Istru.

Krenuli smo u 6 sati ujutro iz Virovitice. Iako je bilo rano jutro svi smo bili veseli i raspjevani i na putu do našeg prvog odredišta, najmanjeg grada na svijetu Huma, pjevali smo bez prestanka. U Humu smo vidjeli Aleju glagoljaša. Do Roča nas je pratilo 11 glagoljaških spomenika. Nakon tog smo posjetili Motovun, istarski akropolski gradić smješten na vrhu brijega. Vodič je sa svojim zanimljivim pričama pratio naš obilazak ovih malih gradića. Nakon dugog puta i obilazaka konačno smo stigli u hotel „Duga Uvala“, raspakirali se i zatim otišli na večeru. Prvu večer nas je kao dobrodošlicu dočekao disko u kojem smo se svi družili i uživali u pjesmama i plesu.

dav

dav

 

Drugi dan – posjet Brijunima i Puli

Nakon lude noći i prvog dana, u srijedu smo se ustali u 7 ujutro i išli na doručak. Prvo putovanje drugog dana bila je vožnja busom do Fažane, odakle smo kasnije brodom išli do NP Brijuni. Svi smo bili oduševljeni prekrasnom prirodom i vrlo zanimljivim životinjama koje smo vidjeli u nacionalnom parku. Puni oduševljenja vratili smo se u Fažanu na ručak. Poslije ručka kratko smo se vozili do Pule gdje smo uz priče zanimljivog vodiča saznali sve o Pulskom amfiteatru i gladijatorskim borbama. Prošetali smo prekrasnom Pulom, vidjeli slavoluk Sergejevaca, Dvojna vrata, Rimski forum, Augustov hram,  a  slobodno smo vrijeme iskoristili za shake iz McDonaldsa, zajedničku šetnju i zezanciju. Pri odlasku iz Pule smo čak uhvatili malo vremena da se podružimo sa starim prijateljem iz razreda koji se odselio u Istru. Zatim  smo krenuli do Aquariuma Pula gdje smo bili oduševljeni dijelom bogatstva morskog svijeta. To je bio naporan dan pun hodanja i razgledavanja tako da smo u hotel došli sretni ali i nevjerojatno umorni. Tu večer nas je čekala ukusna večera i noćno kupanje u bazenu hotela. Nakon kupanja smo imali nešto slobodnog vremena prije spavanja kada smo se mogli družiti, svirati, pjevati i veseliti zajedno. Na spavanje smo otišli veseli i zadovoljni.

Treći dan – zvjezdarnica, jama, Poreč i Rovinj

Ustajanje je opet bilo rano, u 7 ujutro. Doručkovali smo i odmah krenuli na put prema Višnjanu gdje smo slušali zanimljivo predavanje o svemiru, planeti Zemlji i asteroidima. Razgledali smo zvjezdarnicu i kamenje raznih asteroida koji su pogodili našu planetu. Poslije zvjezdarnice na redu je bio posjet jami Baredine. U jami smo bili oduševljeni raznim stalaktitima i stalagmitima koje smo vidjeli. Također smo vidjeli zanimljivu čovječju ribicu. Veseli smo nastavili naš put prema Poreču, tamo smo prvo ručali a zatim razgledali cijeli grad te dobili nešto slobodnog vremena za zajedničku kupovinu i druženje. Zatim smo se busom vozili do Rovinja gdje smo posjetili crkvu sv. Eufemije. Krenili smo nazad u hotel gdje nas je za zadnju večer čekala večera i zajednički disko. Zadnju večer smo svi izgubili glas koliko smo se veselili i pjevali. U krevet smo ušli umorni i pomalo tužni znajući da je ovo naše zadnje noćenje u hotelu.

sdr

sdr

Četvrti dan – kraj putovanja

Zadnji dan smo se probudili za doručak ne shvaćajući kako je maturalac tako brzo prošao. Spremili smo kofere i spustili se na doručak. Prije polaska izašli smo van, prošetali se do plaže i zajedno s nastavnicima veselo provodili zadnje sate našeg boravka u Dugoj Uvali. Zatim je došao taj trenutak kada smo ušli u bus i krenuli prema Virovitici. Zadnja posjeta našeg maturalca bilo je svetište Marije Trsatske. Pogledali smo film o svetištu, razgledali crkvu i vratili se u bus. Na putu doma pjevali smo pjesme, razmišljali o svim lijepim uspomenama koje ćemo imati nakon ta četiri dana, pričali viceve i prije nego što smo shvatili bili smo ispred naše škole i naši roditelji su nas sa osmjesima na licu dočekali vani.

dav

Maturalac je definitivno bio iskustvo koje ćemo pamtiti do kraja našeg života kao jedno od najljepših putovanja ikad. Vidjeli smo puno stvari ali smo se u isto vrijeme zabavili i zbližili sa prijateljima kao nikad prije.

 

Petra Pošta, 8.c i Ena Vukić, 8.a