Kurija Janković – dragulj graditeljske baštine

Kako se može lijepo, ugodno i korisno provesti jedno subotnje listopadsko dopodne uvjerili smo se na radnoj kavi u prekrasnom ambijentu Kurije Janković. Iako smo svi čuli za taj dragulj graditeljske baštine, koji je ove godine dobio kategoriju heritage hotela ( hotela baštine) sa 4 zvjezdice, malo tko od nas bio je tamo. Evo, još jedan razlog da upoznamo svoj zavičaj i njegovu kulturnu baštinu. I to biciklima. Naš mali tim učitelja i ravnatelja srdačno  je dočekala voditeljica Kurije Sanja Sudar.

Udobno se smjestivši u fotelje i slušajući priču o dvorcima, kurijama i ljetnikovcima naše županije, nakratko smo se vratili u prošlost. Uz kavu i domaće voćne sokove pogledali smo film o obnovi dvoraca u Virovitici i Suhopolju te same Kurije.

Negdje sam pročitala da „ Hrvatska slovi kao zemlja 1000 otoka, no manje je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Na području VPŽ nalazi se desetak dvoraca. Tijekom 19.st. razne plemićke obitelji podizale su dvorce, kurije i ljetnikovce koji danas predstavljaju značajan dio kulturno – povijesne baštine.“

Ljepotu, otmjenost i eleganciju eksterijera pronašli smo u svakoj sobi, restoranu i ostalim prostorijama koje nam je voditeljica pokazala, a znatiželjni pogledi pratili su svaki detalj. Uz portrete grofa Jankovića nastale su mnoge fotke, a na samom ulazu i zajednička prije odlaska.

Vraćajući se prema Virovitici, razmišljala sam kako je ovaj put u prošlost i ono što smo saznali i vidjeli o njoj u Kuriji, zaista naše zavičajno bogatstvo na koje možemo biti ponosni.

R.S.