Književni susret s Vlastom Golub

U Mjesecu školski knjižnica posebice naglašavamo koliko je važno čitati knjige, provoditi slobodno vrijeme uz likove u kojima pronalazimo i sebe. Motivaciju za čitanje možemo dobiti na različite načine, ali upoznati autora knjige i razgovarati s njim, zasigurno je najbolja.

U školskoj knjižnici ugostili smo poznatu virovitičku glumicu, a odnedavno i književnicu Vlastu Golub koja je predstavila svoj drugi roman naslovljen „ Eva, mala žena“.

Kako je i kada sve počelo, otkud motivacija za pisanje i što se sve dogodilo u zadnje dvije godine, ispričala je naglasivši koliko je važno vjerovati u sebe. Vjeruju i oni koji su pročitali njen prvi roman „ O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ koji je ubrzo nakon izdavanja nagrađen književnom nagradom „ Zvonko“ za  najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade.

Žiri u sastavu Silvija Šesto, predsjednica Kluba prvih pisaca, Nena Lončar, dvostruka dobitnica nagrade  Zvonko, i Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, odlučio je da je pobjednik natječaja za neobjavljeni roman 2016. suvremena priča „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ Vlaste Golub.

Veliko je to priznanje, ali i poticaj pa je ubrzo nastao i drugi roman koji je svojom fabulom realističniji nego prvi. Glavni lik Eva inspiriran je romanom koji je autorica čitala još u svojoj tinejdžerskoj dobi naziva „ Male žene“, ali i iskustvom iz vlastita života.

Eva je djevojčica koju život ne mazi, a teške situacije dio su njezine svakodnevice. Zbog toga mora odrasti prije svoji vršnjaka, prije svoje generacije. Teška životna situacija, odrastanje u potrošačkom društvu koje nameće prioritete, bunt djeteta, socijalna osjetljivost, empatija samo su dio fabule ovog uzbudljivog romana dinamične fabule s puno obrata i likova.

Roman završava šokantno, a poruku iščitavamo „ među redovima“.

Dovoljno razloga da što prije krenete u otkrivanje književnog svijeta Vlastinog novog romana.

R.S.