Književni susret s Nadom Mihaljević

 
U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom učenici osmih razreda upoznali su književnicu Nadu Mihaljević koja je predstavila svoj sedmi roman “Putovanje u mjestu”. Ovo je njezin prvi roman u kojemu nema prepoznatljivih autobiografskih elemenata (baš obožava piti čaj od koprive pa i njezin lik iz romana ” Vrt plavog božura” pije baš takav čaj). Za ovaj roman odlučila je pisati o mladima, ali i prikazati kako se osjećaju u nekim trenucima. Trudi se to uvažavati i kao autorica i kao roditelj. Želi pokazati kako mladi mogu shvatiti odrasle i obrnuto. Prepričala je ukratko sadržaj romana, istaknula glavne likove i situacije u kojima su se našli – bunt, bijeg od kuće, rastava roditelja, prihvaćanje nove obitelji, biti različit – osamljenost, strah od ismijavanja, kako se nositi s negativnim osjećajima (ljutnja i krivnja).

Unutar romana “umotala” je nekoliko priča. Posebno ističe koliko je važno u životu napraviti taj prvi korak kako ne bismo putovali u mjestu. I glavni lik romana svoje je putovanje završio, ali više nije bio isti. Put nije bio lak, ali tražeći samoga sebe i pomažući drugima, promijenio je svoj pogled na svijet, prijatelje, ljubav, obitelj…

Svi bi čitatelji trebali prepoznati taj poticaj, iskricu da u situaciji koja djeluje zastrašujuće, shvate da to i nije tako strašno kako se čini na prvi pogled. Poruka romana je jasna kao i njegov naslov. Osim poruke željela je da svim čitateljima bude zanimljiv i zabavan.

Nakon predstavljanja romana učenici su književnici postavljali pitanja o njezinom stvaralaštvu, o motivaciji za pisanje, što voli čitati, jesti, hobijima, književnim nagradama… Bilo je ovo jedno lijepo i ugodno druženje s književnicom koja je potaknula neke učenike da odmah na policama knjižnice potraže njezine romane uz koje će zasigurno uživati.