Julija Prevedan i Lucija Vargović pozvane su na Državno natjecanje iz Biologije

Učenice 8. d razreda Julija Prevedan i Lucija Vargović  pozvane su na Državno natjecanje iz biologije od 3. do 6. svibnja 2017. godine u kategoriji: Istraživački projekt nakon što su uspješno predstavile svoj rad i položile testove znanja na županijskoj razini. Mentorica učenica je dr.sc.Jasna Razlog-Grlica.

Tema njihovog istraživačkog projekta je Ispitivanje pojave poremećaja refrakcije oka učenika u osnovnoj školi. Potaknute sve većim brojem vršnjaka koji imaju probleme s vidom jer koriste sve više mobitele i druge uređaje željele su ispitati pojavu poremećaja refrakcije oka (dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam)  kod učenika petih i osmih razreda  i usporediti dobivene podatke s podacima sa sistematskih pregleda i podacima iz OŠ Gradina. Zaključile su da redoviti preventivni pregledi  i češća edukacije u školi pomažu učenicima da ranije uoče pojave poremećaja i tako što duže očuvaju vid.

O rezultatima svojeg istraživanja učenice će izvijestiti učenike naše škole i OŠ Gradina povodom Svjetskog dana zdravlja. Istraživanje je provedeno kao dio aktivnosti učenika kroz temu građanskog i zdravstvenog  odgoja u biologiji s ciljem edukacije o zaštiti vida i promicanja  pozitivnog stava prema osobama koje su različite. U njemu su sudjelovali učenici i roditelji petih i osmih razreda obje škole, a projekt je proveden uz stručnu pomoć dr. Slavice Ramljak Letice, školske liječnice, psihologije prof. Sanje Milković Šipek i Danijele Palatinuš, učitelj mentor iz OŠ Gradina.

dr.s.c Jasna Razlog-Grlica