Jesenske aktivnosti naših učitelja i učenika u GLOBE programu

Naša škola ima dva nova GLOBE voditelja. Na početnom tečaju u Čakovcu početkom listopada uspješno su položili tečaj Izabela Konto, prof. i Vladimir Didaka, prof.. Čestitamo im i radujemo se njihovom angažmanu u brojnim aktivnostima koje naša škola planira za ovu godinu. Jedna od tih aktivnosti je i rad u Europskoj fenološkoj kampanji.

U petak 10. 11. 2017. godine učenici od šestog do osmog razreda uključeni u GLOBE program i voditeljice Danijela Žarković, dipl. učitelj i dr.sc. Jasna Razlog-Grlica posjetili su GLOBE postaju OŠ Vladimira Nazora u Virovitici. GLOBE voditeljica Marina Nemet, mag.ing.chemic. i učenici pokazali su im kako bilježe atmosferske podatke u meteorološkoj kućici i prate žućenje listova na brezama u okolišu svoje škole. Izmijenili su iskustva i zajedno se družili kraj breza čije lišće je već poprimilo žutu boju jeseni. Na putu od jedne do druge škole pratili smo promjene na brezama u gradu te simbolično na satelitskoj snimci grada ucrtali “Put breza” koji povezuje naše dvije GLOBE škole.

Na više postaja u gradu u okviru Europske fenološke kampanje pratimo ove jeseni pojedina autohtona stabla breza (Betula pendula), sitnolisne lipe (Tilia cordata), hrasta lužnjaka (Quercus robur) i grm lijeska (Corylus avellana). Naše fotografije tih biljaka se mogu vidjeti u cijelom svijetu preko aplikacije Growapp. Nizom fotografija stvara se animacija koja prikazuje promjene kao što je žućenje listova u jesen. Ove fenološke promjene u Europi i šire možete pratiti na web stranicama https://www.naturetoday.com/intl/en/observations/growapp.

Drveće je važno između ostalog jer smanjuje količinu ugljikovog dioksida i povećava količinu kisika, pridonosi smanjenju onečišćenja zraka, ukazuje na promjene u gradu i raste zajedno s nama. Učenici šestih razreda su tijekom nastave bilježili promjene na izabranim stablima i tako učili prirodu. Naša škola već dvanaestu godinu prati promjene na brezama u okolišu škole i dio je GLOBE zajednice škola. Ukoliko želite još više saznati  na našim aktivnostima pratite web stranici škole i GLOBE programa.

 

 

GLOBE voditeljica: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica