Jabuka – kraljica voća

Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile brojne škole, restorani i organizacije diljem svijeta predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Tom prigodom ugostili smo Zvonka Ternjeja, profesora savjetnika biologije i kemije. On nas je naučio brojnim činjenicama o jabukama. Prvo nas je iznenadio spoznajom da su jabuke iz porodice ruža. Nikako nismo mogli povezati jabuke s cvijećem. Zatim nas je upoznao s blagotvornim svojstvima jabuke (pomažu kod proljeva, čiste crijeva, jačaju srce, pozitivno djeluju na kožu…)

Saznali smo da danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Pokazao nam je kako vrlo jednostavno možemo vidjeti je li jabuka svježa. Ako je svježa, jabuka će plutati na vodi, u suprotnom neće. Zaprepastio nas je spoznajom da se čarobni štapići prave od stabla jabuke. Čak je i donio jedan takav štapić te su Petra T. i Emanuel uz pomoć čarobnih riječi „Čiribu-čiriba“ i štapića, naravno, pretvorili običnu vodu u vodu roza boje. To nas je zaprepastilo!

Profesor nam je zatim pokazao kako su se prije pravili „slatkiši“. Komadići svježe jabuke nizali su se na konac, stavljali su se sušiti, a potom su se osušeni konzumirali. I mi smo se okušali u nizanju i jedva čekamo kušati naših ruku djelo. A dok čekamo, profesor nas je počastio ukusnim i zdravim čipsom od jabuka.

Bilo nam je zanimljivo i zabavno i jedva čekamo ponovni susret. 

Učenici 1.a razreda i učiteljica Ivana