IZVANUČIONIČKA NASTAVA PRVIH RAZREDA –„DRAVSKE PRIČE“U NOSKOVAČKJ DUBRAVI

Učenici prvih razreda Matične i Područnih škola, u petak 1.6.2018., bili su na izvanučioničkoj nastavi u Noskovačkoj Dubravi. Dočekali su nas ljubazni djelatnici Informativno edukativnog centra i hostela „Dravske priče“ koji se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Drave, u općini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji. Centar i hostel smješteni su u obnovljenom i rekonstruiranom nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića iz 19. stoljeća, kojeg okružuje perivoj – spomenik parkovne arhitekture.

Podijeljeni u tri skupine krenuli smo u svijet ptica, kukaca, livadnih biljki i šume. Uz prezentacije o ribama, pticama i biljkama spoznali smo značaj i važnost rijeke Drave u kojoj živi 69 vrsta riba, a pola ih je zaštićeno jer su ugrožene. Promatrali smo dalekozorom jelene u šumi, mikroskopirali preparate:kap osušene vode, krilo ptice, škrge ribe, maslačak i slušali glasanje zaštićenih 15 vrsta ptica. Poslije ručka posjetili smo prihvatilište za ranjene rode i u likovnoj radionici prikazali što nam se najviše svidjelo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na povratku orila se naša pjesma, a u kvizu smo odgovarali na postavljena pitanja.

Vratili smo se  puni novih spoznaja o ljepoti i važnosti rijeke Drave, obogaćeni vidnim doživljajem barske kornjače, vjeverice, crne rode,soma, vretenca , orla štekavca, leptira,  tajanstvenih  vila i vilenjaka.

Jakov Bajivić 1.c  i učiteljica S. Hađija