Izvanučionička nastava 7. razreda – Đakovo – Osijek

Učenici sedmih razreda naše škole sa svojim su razrednicima i nastavnicima u sklopu izvanučioničke nastave posjetili Đakovo i Osijek.

Prvo smo se zaustavili u Đakovu, gradu koji nosi titulu „srca Slavonije“. Saznali smo kako je to poznati biskupski grad, o čemu svjedoče i katedrala sv. Petra i biskupski dvor. Razgledavali smo unutrašnjost katedrale, naučili razne zanimljivosti – da ju je dao podići biskup Josip Juraj Strossmayer i da je izgradnja današnje katedrale trajala 16 godina – te vidjeli biskupski dvor.

Potom smo stigli na Ergelu Đakovo, gdje smo slušali o uzgoju, vrstama i životu konja te obišli konjušnice. Doznali smo kako tamo živi 160 prelijepih lipicanaca.

U osječkom Cinestaru gledali smo film „Moj dida je pao s Marsa“. Nakon toga stigli smo u centar Osijeka, a na Trgu Ante Starčevića dobili smo nekoliko minuta slobodnoga vremena za razgledavanje grada.

Uslijedila je vožnja do ZOO vrta Osijek, koji se prostire na 11 ha površine i najveći je zoološki vrt u Hrvatskoj. Vidjeli smo 80-ak vrsta životinja; od sisavaca – afričkog lava ili američkog rakuna – zatim ptica – noja ili kakadua – pa gmazova – patuljastog krokodila ili jemenskog kameleona – do riba različitih vrsta – npr. ribu klaun.

U Viroviticu smo se vratili u večernjim satima s mnogo divnih osjećaja, doživljaja te novih saznanja.

 

Laura Tržić, 7.e