IUN osmih razreda „Posjet Istri“

U razdoblju od 18. do 21. rujna 2023. učenici osmih razreda posjetili su Istru u sklopu IUN-a.

U ponedjeljak su, raspoređeni u dva autobusa, u ranojutarnjim satima krenuli na put. Atmosfera u oba autobusa bila je vesela i uzbudljiva. Prvi dan posjetili su zvjezdarnicu u Višnjanu gdje su slušali kratko predavanje o povijesti zvjezdarnice i o svemiru. Također su posjetili i jamu Baredine te tako upoznali krški reljef i vidjeli čovječju ribicu. Nakon toga zaputili su se prema hotelu Pula gdje imali slobodno vrijeme i večeru.

Drugi dan učenici su posjetili Akvarij Pula gdje su vidjeli mnoštvo morskih bića. Uz stručno su vodstvo upoznali i najvažnije pulske znamenitosti – Amfiteatar, Augustov hram i Slavoluk Sergijevaca.

Uslijedio je povratak u hotel gdje su učenici imali slobodno vrijeme za razne aktivnosti – plivanje, odbojka na pijesku te nogomet.

Treći dan učenici su brodom stigli u NP Brijuni gdje su turističkim vlakićem prošli kroz safari park, posjetili Muzej Josip Broz Tito i pričali s papagajem Kokijem.

Posljednjega su dana učenici posjetili Motovun i Pazin gdje su imali priliku ručati tradicionalno istarsko jelo perkelt od kokoši s domaćim fužima.

Nakon ukusnoga ručka zaputili su se prema Virovitici uz dobro raspoloženje i glazbu u autobusu te su oko pola 10 navečer sretno stigli pred školu.   

Nastavnice Neda Sivački i Valentina Halužan i učenice 8.c razreda Ena Cvitić i Lana Grabić