Hlapić na državnoj Smotri LiDraNo

I ove je godine školski list Hlapić pozvan na državnu Smotru LiDraNo koja je održana 19.4.2021. online. Ovom je školskom godinom obilježena značajna obljetnica – 30 godina od prve Smotre koja je započela još u teškim vremenima Domovinskog rata u Hrvatskoj.

“Smotru LiDraNo organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a cilj je razvijanje i poticanje učeničkoga literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, njegovanje hrvatskoga jezika u govoru i pismu, otkrivanje, praćenje i poticanje učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost u novinarskom, literarnom i dramskom izrazu te poticanje učitelja i nastavnika za izvannastavni stručni rad s učenicima,” riječi su koje možete pročitati u izvještaju o održanoj državnoj Smotri LiDraNo. Upravo taj izvannastavni rad s učenicima u području novinarskog stvaralaštva – školski list – posebno njeguje naša škola i to vrlo uspješno jer je Hlapić 19. put pozvan na državnu Smotru među 15 najboljih u državi.

Smotra je održana online ( preko platforme Zoom). Nakon uvodnih riječi prof. Miroslava Mićanovića održan je okrugli stol na kojemu su članovi državnog povjerenstva za školske listove Ankica Blažinović Kljajo, Marko Baus, mr. sc. Neven Kepeski, Dora Kršul i dr. sc. Srećko Listeš predstavili 15 tiskanih i 3 digitalna lista. Čestitali su svim pozvanim urednicima i mentorima na iznimno velikom trudu i zalaganju koje je potrebno da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list. Koliko je zahtijevan i težak posao, pokazuje činjenica da je svake godine sve manje listova što je pokazala i ovogodišnja Smotra. No, interes i motivacija za marljiv rad i postizanje najboljih uspjeha u našoj školi još uvijek je velika. Glavna urednica učenica 6.r. Neva Barčanac i odgovorna urednica Renata Sudar, prof. uživale su u pohvalama državog povjerenstva. Posebnu pozornost privukla je kreativna i odlična naslovnica koja najavljuje temu broja – Samo je jedna Zemlja – obrađenu na 35 stranica. “Vrlo zanimljivo obrađena je tema različitim novinarskim vrstama, ali ne samo tema broja, već i sve ostalo u Hlapiću”. Posebice je izdvojen intervju s autoricom videoigrice koja je odabrala klimatske promjene, tekst naslova ” Igram, a učim”. Članica Povjerenstva Ankica Blažinović Kljajo naglašava da sav materijal u Hlapiću, a vezan za temu broja, može poslužiti svim učiteljima Biologije, Prirode ili Geografije u nastavi kao odličan primjer o zašititi Zemlje. Marko Baus, dizajner, ističe: ” Sjajan list, svakako jedan od onih listova koji je dosegao i održava standard kojemu smo težili i koji želimo promovirati. Pohvala za opremu teksta i način kako je grafički složen. Jasno se vidi sve u tekstu. Svi listovi koji se još traže i uče, svakako neka se inspiriraju listovima poput Hlapića. To je naš ideal kojemu težimo da dobijemo jedan lijepo dizajniran list koji će poštivati sve funkcionalnosti teksta, a koji će imati u vidu komu se obraća i biti ipak drukčiji od časopisa na kioscima.”

Sve je to dokaz da svojim uspjehom naš Hlapić promiče marljiv i predan rad mnogobrojnih učenika i učitelja koji sudjeluju u stvaranju lista uz vodstvo odgovorne urednice. Hlapić je ponos naše škole i ono po čemu je prepoznatljiva.

Renata Sudar, prof., učitelj mentor