“Greta i divovi” u 3.a i 3.b


Na satu Hrvatskoga jezika knjižničarke Sanja i Vesna posjetile su učenike 3.a i 3.b razreda. Govorili su o Mjesecu hrvatske knjige. Ove godine tema je zaštita okoliša. Razgovarali su o tome što oni mogu svaki dan činiti za okoliša.

Pročitali su priču”Greta i divovi” o djevojčici Greti. Divovi su sjekli šumu i sebi gradili kuće i zgrade. Kad je to vidjela djevojčica Greta, odlučila je pomoći životinjama i šumi. Napravila je natpis na kojem piše STOP. Divovi je nisu vidjeli. Pomogli su joj drugi ljudi i oni su isto napravili natpise. Rekli su divovima da prestanu uništavati njihov dom. Divovima je bilo žao i prestali su sjeći šumu.

Knjiga je posvećena Greti Thunberg. Ona je stvarna djevojčica iz Švedske koja želi spriječiti klimatske promjene. Ne putuje avionom i postala je veganka. 2018. godine pokrenula je akciju “Školski štrajk za klimu”.

Nakon što su čuli priču o Greti, učenici su i sami htjeli učiniti nešto za naš planet. Učenici 3.a sa svojom su učiteljicom Irenom i knjižničarkom Sanjom otišli u školsko dvorište i zasadili grm o kojemu će sami brinuti.

Učenici 3.b sa svojom su učiteljicom Jasenkom i knjižničarkom Vesnom na satu likovne kulture izradili posude za olovke u obliku sovica. Reciklirali su stare limenke, staklenke, plastične čepove, vunu i platno.

Emily Karol Grubić, Stela Kulej i Petra Validžić, 3.b