Europäischer Tag der Sprachen

Dana 26. rujna, četvrtak, u našoj školi obilježen je Europski dan jezika. Učenici sedmih i šestih razreda zajedno s nastavnicom njemačkog jezika, Barbarom Miloš, učili su o važnosti i prednostima učenja stranih jezika.

Najprije je održano kratko predavanje o tome koliko se jezika priča u svijetu, koje su posebnosti jezika te zašto ih je dobro učiti. Kako bi učenike potakla na učenje stranih jezika, nastavnica je pripremila i prezentaciju o slavnim ličnostima koje su višejezične. Pa ako Terminator uz engleski priča i njemački, zašto ne bismo mogli i mi!

btr

btrmdn

Zatim smo testirali poznavanje zastava europskih zemalja, snalaženje na karti i osvježili znanje iz geografije. Za ovu prigodu posudili smo kartu Europe od našeg nastavnika geografije. Dolazili smo pred nju, pokazivali zemlje Europe, pokušavši se prisjetiti njihovog naziva na njemačkom jeziku, te imenovali i tražili njihove glavne gradove. Nakon tog odigrali smo kviz na računalu kako bismo nastavnici dokazali da nam je geografija u malom prstu.

Na posljetku smo radili u grupama. Jedna grupa radila je plakat s izrazom „Bok, moje ime je…“ na različitim europskim jezicima. Druga grupa koristila se pismom, koje se uz latinicu koristi na našem kontinentu – ćirilicom. Izradili smo tako plakat s našim imenima napisanim tim pismom.  Treća grupa dobila je zadatak naučiti jezikolomce na njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku te ih prezentirati razredu. Tako da, tko je prolazio ispred učionice 15 mogao je čuti „Wenn Fliegen hinter Fliegen fliegen, fliegen Feliegen Fliegen nach“ ili „If a dog chews shoes, whose shoe does he choose“ ili  „Na sušiću se suši šosić“.

Stvarno smo se zabavili, nasmijali, ali i puno toga naučili.