“Drvo ima srce” u 2.b

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) ove se godine provodi pod geslom „Razlistaj se“ i u mnogim se školama i knjižnicama organiziraju raznovrsne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja  na potrebu promicanja knjige i čitanja, a ove godine i nužnosti zaštite okoliša.

Tim je povodom u srijedu, 21. listopada knjižničarka Vesna posjetila 2.b razred i njihovu učiteljicu Renatu. Promišljali su o stablima, čitanju i knjigama i pronašli mnoštvo poveznica među njima. Čitali su legendarnu knjigu „Drvo ima srce“ američkog pisca Shela Silversteina i puno razgovarali o njoj. Učenici su vrlo brzo uočili da je odnos stabla jabuke i dječaka iz priče zapravo odnos prirode i nas ljudi i da taj odnos mora biti uzajaman jer inače ne može opstati.

Nakon toga učenici su na stranicama otpisanih knjiga iz knjižnice izrezanima u obliku lista jabuke (još jedna poveznica između stabala i knjige!) ispisivali „lijepe“ riječi na koje ih je podsjetila pročitana knjiga.

Listova jabuke je nastalo toliko da su uspjeli ukrasiti čak dva stabla na panou, jedno u razredu i jedno u školskoj knjižnici.

Na kraju sata učenici su rad vrednovali uz pomoć semafora od jabuka: zelena = izvrsno, žuta = dobro, crvena = loše. Na fotografijama i njihovim osmijesima je najbolje vidljivo koju su boju odabrali.

V.Z.