Dan tolerancije proveden u igri

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog još od 1995. kada su članice UNESCO-a potpisale i usvojile Deklaraciju o principima tolerancije. Učenice petih razreda i polaznice Knjižničarske skupine u školskoj su knjižnici  obilježile ovaj dan.

Nakon što su se upoznale s pojmom „tolerancija“ kao idejom o prihvaćanju različitosti, ali i o postojanju predrasuda u društvu i diskriminaciji te o potrebi njegovanja empatije, učenice su zaigrale igru „Sova mudrica“. Ova društvena igra na ploči sastoji se od dvije vrste izazova. „Sveznalica“ pretpostavlja odgovaranje na pitanja o toleranciji i srodnim pojmovima ili komentiranje određenih situacija u kojima se učenici susreću s predrasudama. Cilj je ove igre i zabava pa su se učenice u kategoriji „Hrabrica“ okušale u različitim smiješnim izazovima.

Nije slučajno što smo s učenicima o toleranciji učili kroz igru. U našoj se školi provodi projekt „Igra je dio odrastanja“ kojim se različitim aktivnostima želi potaknuti učenike na igru, istaknuti važnost igre u njihovom djetinjstvu te istražiti već zaboravljene dječje igre kojima će naučiti o važnosti čuvanja tradicijskih vrijednosti. Zato smo zaigrali klasičnu društvenu igru na ploči u kojoj, kao i u svakoj igri, netko pobjeđuje, a netko gubi. Baš tada treba biti tolerantan, zar ne?

S. Pajnić