Dan sjećanja na holokaust

Svake se godine 27. siječnja obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti kojim se nastoji podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Toga je dana prije točno sedamdeset godina Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracijskog logora  Auschwitz u Poljskoj.

Ovaj je dan u školskoj knjižnici obilježen aktivnostima u kojima su sudjelovali učenici osmih razreda. Temeljni sadržaj aktivnosti bila je knjiga australskoga pisca Markusa Zusaka „Kradljivica knjiga“ u kojoj pripovjedačica Smrt prati život njemačke djevojčice Liesel, prikazujući pritom i progon Židova u Njemačkoj.

Učenici su bili podijeljeni u skupine u kojima su izrađivali plakate: jedan s podatcima o holokaustu i jedan kojim ostale učenike pozivaju na gledanje filma nastalog prema Zusakovoj knjizi.

DSC01090

Dvije su skupine slikama izrazile osjećaje koje su u njima izazvali odabrani citati i poglavlja iz knjige, a  neki su učenici pronašli svoje nadahnuće u kreativnom pisanju: osmišljavanju dijela života protagonistice koji je u knjizi ostao neispričan.

DSC01784

 

DSC01092

Zusakova knjiga sadrži i umetnuti tekst „Čovjek koji je stajao nada mnom“ Židova Maxa, o čijoj su životnoj priči učenici trebali napisati svoju verziju.

DSC01086

 

DSC01787

Nastavnik povijesti Ivica Tomljanović održao je iscrpno predavanje o holokaustu za sve učenike koji su sudjelovali u ovim radionicama.

DSC01776

Rezultati rada vrijednih i zainteresiranih učenika izloženi su na panoima u holu škole.

DSC01789

DSC01792

DSC01806

DSC01811

DSC01809

DSC01797tekst: S. Pajnić

fotografije: V. Zvečić