#CodeWeek 2023.

Učenici 6. i 7. razreda od 7. do 20. listopada 2023. sudjelovali su, u sklopu nastave informatike, u radionicama izrade računalne igrice.

Dok je 7. razred izrađivao računalnu igricu na temu ekologije, 6. se razred pozabavio temom zaštite računala. Radionicom smo istovremeno obilježili Europski tjedan programiranja (#CodeWeek) i Europski mjesec kibernetičke sigurnosti.

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni.

Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti cilj je upozoriti na opasnosti neopreznog korištenja Internetom.  Bavili smo se načinima sigurnog rada i učenja online te pravilima ponašanja na Internetu. Posebno smo se pozabavili vrstom elektroničke prijevare koja se naziva phishing, a cilj joj je doći do važnih korisničkih podataka najčešće s ciljem ostvarivanja materijalne koristi. Između ostalog, spomenuli smo i neizostavne računalne viruse, crve i trojanske konje koje smo potom iskoristili kako bismo kreirali računalnu igricu.

U računalnoj igrici antivirusni program pilulama gađa štetne programe, uništava ih te igrač tako prikuplja bodove. Igricu smo programirali u vrlo jednostavnoj aplikaciji Construct 2 za kreiranje i dizajniranje dvodimenzionalnih igara. Aplikacija ne zahtijeva klasično kodiranje, već kodiranje putem odabira grafičkih ikona koje se potom postavljaju tehnikom povuci-spusti. Alat je dostupan za škole i druge neprofitne ustanove kao besplatna verzija sa ograničenim funkcijama. Nakon izrade potpuno funkcionalne igrice učenici su se okušali i u dodatnom zadatku koji su uspješno riješili i demonstrirali suučenicima Borna Kolar, Roko Posavac i Luka Benko Ivanac.

Učiteljice Silvija Jularić i Doroteja Santi

https://codeweek.eu/view/544851/izrada-igrice.