Brlići u suradnji s Medilsom u PROMISE projektu


U četvrtak, 20.5.2021. učenici 7.A razreda su na satu biologije kod učiteljice Ana Marije Matić sudjelovali u PROMISE (Personalized Medicine Inquiry-Based Education) projektu čiji je koordinator Mediteranski institut za istraživanje života (Medils) u Splitu.

Suradnja je ostvarena online putem Teams platforme u timu izrađenom posebno za ovu suradnju, a učenici su pratili predavanje i raspravu na tabletima. Video-predavanje na temu „Važnost sna“ pripremili su studenti biomedicinskih znanosti (farmacija, medicina, molekularna biologija)  – Vladimir Ercegović, Kamelija Horvatović i Marta Kozarić u suradnji sa znanstvenicom Andreom Gelemanović s Medilsa.

Video-predavanje održano je na engleskom jeziku (primjerenom za oš) zbog stranih studenata, ali bilo je popraćeno brojim animacijama, slikama i pričama te su priče povezivali sa svakodnevnim životom i pričama iz animiranih filmova – crtića! Nakon video-predavanja, studenti su na hrvatskom jeziku dodatno pojasnili povezanost između dobrog sna i boljeg pamćenja te su raspravljali s učenicima o posljedicama premalog sati sna na zdravlje i pamćenje.

U idućoj fazi, učenici su predavačima postavljali pitanja poput „Zašto imamo noćne more?“, „Utječe li nedostatak sna na mentalno zdravlje“ te „Kako poboljšati kvalitetu sna?“. Učenicima su svi predavači i znanstvenici odgovarali na pitanja, a zbog zvona, neka su pitanja ostala i neodgovorena. Pitanja su zapisana na papir, poslana znanstvenicima te upravo s radošću iščekujemo odgovore! U planu je i suradnja u ostalim sedmim razredima u Brlićima…

Ana Marija Matić