Brlići i Dan kruha

Kao i svake godine u ovo vrijeme naši učenici i njihovi roditelji pripremili su obilje slatkih i slanih pekarskih proizvoda kako bi dostojno proslavili Dan Kruha. Učenici matične škole, sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljicama izveli su prigodan program. Recitacijom, pjesmom i plesom pokazali su ljubav prema kruhu te tako iskazali zahvalnost za kruh i plodove zemlje. U sklopu programa bila je organizirana i Jesenska modna revija, gdje smo vidjeli brojne kreacije naših učenika i kostime s prigodnim nakitom od lišća.

Školu je pohodio i fra. Vedran Kos, vjeroučitelj naših prvopričesnika iz franjevačkog samostana. Fra Vedran je blagoslovio sve prisutne i pekarske proizvode, bogatu trpezu za kojom su poslije zajedno blagovali.

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Svake godine, Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom, a povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. U dane kruha djecu se upoznaje s biljnim vrstama određenog kraja, prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest, a svrha Dana kruha je i da bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi njihovi vršnjaci gladni.

 

Vjeroučiteljica Katarina Zubak